Slujbă Arhierească în Duminica Vameșului și a Fariseului la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

150

Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a săvîrșit în Duminica Vameșului și a Fariseului Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei, fiind înconjurat de soborul slujitorilor Catedralei și de mulțimea credincioșilor.

Cuvîntul de învățătură a subliniat valoarea adevăratei pocăințe și a smereniei, avînd drept model rugăciunea vameșului: „Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului!”. De asemenea, credincioșilor le-a fost adus la cunoștință faptul că această duminică deschide perioada pregătitoare pentru Sfîntul și Marele Post al Paștilor, perioadă în care ne pregătim atît trupește cît și duhovnicește pentru urcușul spiritual către Învierea Domnului prin învierea din moartea păcatelor a sufletelor nostre.

În cadrul Liturghiei s-a făcut hirotesia în citeţ şi ipodiacon, apoi şi hirotonia în diacon tînărului Axandru Scutaru. Cu acest prilej, Ierarhul i-a adresat nou hirotonitului părinte calde felicitări, oferindu-i cîteva îndrumări pastorale şi misionare, utile pentru viaţa de slujitor al altarului pe care a ales-o.

Sursa: eparhia-edinet.md

 


Articole postate de același autor
384

Un cuvânt poate schimba o viață

Pentru că Sfinții Părinți duc o viață sfântă și au devenit unelte ale Sfântului Duh, înalță „trâmbițe mistice” ale Sfintei Treimi, ale Iubirii, ale Cuvântului și ale Înțelepciunii, în orice cuvinte s-ar exprima. Au „cuvinte” să vorbească, deoarece faptele lor sunt din belșug. Și atunci când sunt întrebați, ei rostesc aceste „cuvinte”.  În Pateric, întâlnim foarte des următoarea […]