Sfântul Ierarh Nicolae – personalitate unică în spiritualitatea ortodoxă, celebrat la Catedrala Mitropolitană

1338

Astăzi 6/19 Decembrie – când toată creștinătatea ortodoxă îl prăznuiește pe unul din cei mai iubiți sfinți, pe Sfântul Ierarh Nicolae, cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove, s-a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”, la care au slujit un sobor de preoți și diaconi în frunte cu PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Moldovei.

În fiecare an, prăznuirea Sfântului Ierarh Nicolae este un moment de mare bucurie duhovnicească pentru clerul şi poporul dreptmăritor. Cel între sfinți Părintele nostru Nicolae al Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni a fost Arhiepiscop de Mira, în sudul Asiei Mici (Turcia de azi), în secolul al IV-lea. Sfântul Ierarh Nicolae – este unul dintre cei mai iubiți și mai cinstiți sfinți. Este ocrotitor al multor țări.

Sfântul Metodie, Patriarh al Constantinopolului la mijlocul secolului al IX-lea a scris o „viață” a Sfântului Nicolae în care notează că sfântul era cunoscut majorității creștinilor, astfel încât e posibil ca această scriere să se fi bazat pe tradiția orală și pe relatările care circulau la acea vreme. Metodie amintește că Sf. Nicolae a fost crescut după cuviință de părinți binecredincioși și povestește cum Sfântul le-a înzestrat pe cele trei fiice ale unui cetățean din Patra care sărăcise, din moștenirea pe care o avea de la părinți.

Sf. Ier. Nicolae a făcut multe minuni, așa cum arată istoria vieții sale. A izbăvit de la moarte pe trei bărbați năpăstuiți pe nedrept. Pe când aceștia erau în închisoare, au aflat de timpul când aveau să fie omorâți și au chemat pe sfânt în ajutor; i-au pomenit și de binefacerile ce le făcuse cu alții, cum izbăvise de moarte pe alți trei bărbați din Lichia. Sfântul Nicolae nici după moarte nu și-a uitat turma sa. Că în fiecare zi face cu îmbelșugare bine celor ce au nevoie și-i izbăvește de tot felul de primejdii și nevoi, căci și acum, ca și atunci, Același Dumnezeu lucrează prin sfântul Său minunile Sale cele fără de număr.

La sfârșitul serviciului divin, Episcopul vicar i-a felicitat și pe toți cei prezenți la Sfânta Liturghie, a făcut urări de ani mulţi, fericiţi şi binecuvântaţi, tuturor celor care poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae, iar bunilor credincioşi dreptmăritori le-a urat multă sănătate, mult spor duhovnicesc şi bucurii sfinte.

Acestă zi deosebită a adus o mare bucurie duhovnicească în sufletele tuturor creştinilor prezenţi la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. La final, cei prezenți au primit binecuvântările arhierești întru slava Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul mixt al Catedralei Mitropolitane condus de Dna Dirijor – Angela Angheni.

„Îndreptător credinţei şi chip blîndeţii, învăţător înfrînării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai cîştigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Nicolae, roagă-L pe Hristos-Dumnezeu să se mîntuiască sufletele noastre”. (Troparul Sf. Ier. Nicolae)


Articole postate de același autor

Foto