Sfântul Ierarh Nicolae, chipul desăvârșit al păstorului celui bun, cinstit la Mănăstirea Curchi

920

Sfântul Ierarh Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinți ai lumii. Episcop al cetății Mira din Lichia, cu moaștele la Bari, Sf. Nicolae este cinstit în întreaga lume.

La data de 9/22 mai, de sărbătoarea Aducerii moaștelor Sfântului ierarh Nicolae din Mirele Lichiei în orașul Bari, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove, înconjurat de un sobor de slujitori, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Curchi.

Sfântul Nicolae reprezintă bucuria iubirii care revelează natura iubirii Sfintei Treimi, a bunătății lui Dumnezeu față de făptura umană, ce nu cunoaște margini. Sfântul Ierarh a fost și rămâne ajutorul celor sărmani, mângâietorul celor necăjiți, ocrotitorul și sprijinitorul celor nedreptățiți, izbăvitorul celor în primejdie, tuturor părinte și pildă de urmat. Biserica, ni-l recomandă ca model și pildă vrednică de cinstire, pentru duhul său de sărăcie și milostenie care i-a imprimat o adâncă asemănare cu Mântuitorul Hristos, Milostivul prin excelență.

Biserica îi zugrăvește atât de expresiv portretul spiritual moral: „Îndreptar al credinței și chip al blândeții, învățător al înfrânării, te-a arătat turmei tale adevărul faptelor, pentru aceasta, ai câștigat: cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Nicolae, roagă-L pe Hristos să mântuiască sufletele noastre.”

După Liturghie s-a oficiat înconjurul Bisericii și un Tedeum de mulțumire către Sfântul Ierarh Nicolae, căruia îi este închinată una dintre bisericile așezământului monahal.

În predica sa, Episcopul Siluan a vorbit despre modelul de viață și jertfă duhovnicească reprezentat pentru credincioși de Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul de Mira Lichiei. „Sfântul Nicolae este un sfânt care este iubit și apreciat de toți credincioșii. Un ierarh iubitor de Biserică, iubitor al celor pe care i-a îndrumat și păstorit, și în primul rând un ierarh iubitor de Dumnezeu. Pildă de milostivire și generoasă dăruire, Sfântul Nicolae este grabnic ajutător pentru toți cei care îi cer mijlocirea în fața Tronului Ceresc. Urmând exemplul Sfântului Nicolae să tindem și noi ca Dragostea noastră față de Dumnezeu să fie din tot sufletul, din toată inima, cu toată tăria noastră și cu toată mintea noastră; iar dragostea față de aproapele nostru să fie asemenea cu cea față de noi înșine”, a menționat PS Siluan.

„Să nu disprețuim mântuirea noastră și să nu ne îndreptățim păcatele prin diferite pricini, spunând că în timpurile de azi nimeni nu mai poate ajunge la sfințenie. Totul este posibil acum, ca și în vechime, și nu numai voința singură ne poate urca la acele înălțimi. Să pregătim voința. Dumnezeu este gata să ne îndumnezeiască, dar numai cu consimțământul nostru și nu contra voinței noastre. Iar noi fugim ca niște lași, respingând această fericire.”

Sursa: manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
431

Procesiune cu sfinte moaște și sfințire a două troițe la Mănăstirea Hîncu

În ziua prăznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva, după încheierea Sfintei Liturghii din biserica „Sf. M. Mc. Pantelimon”, Înaltpreasfințitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni, dimpreună cu soborul impunător de slujitori și mulțimea credincioșilor prezenți, au efectuat precesiunea cu sfintele moaște în jurul mănăstirii, după cum este și tradiția în ziua hramului, cu citirea a patru pericope […]


Foto