Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, cinstită prin Liturghie oficiată la miezul nopții de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU

486

Pe 7 decembrie 2022, marți noaptea înspre miercuri, cu ocazia pomenirii Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina, Înaltpreasfinţitul PETRU, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Icoana Maicii Domnului „Potoleşte întristarea mea”, de la Curtea Domnească, din cartierul Dănuţeni, mun. Ungheni.

La miezul nopții, Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat de către stareţa mănăstirii, Egumena ARSENIA (Bordeniuc), dimpreună cu obştea monahală, dar și de credincioșii prezenți ce au venit s-o cinstească pe Sf. M. Mc-ță Ecaterina.

După citirea Sfintei Evanghelii, Ierarhul, a ținut un consistent cuvânt de învățătură duhovnicească, desprins din frumoasa viață a pătimitoarei mucenițe Ecaterina.

După Canonul Euharistic, tânărul teolog Dumitru VLAS, a fost hirotonit în treapta de diacon.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa, a felicitat obștea monahală și credincioșii prezenți, dar mai cu seamă pe acele surori creștine, omagiate, care poartă numele Sf. M. Mc. Ecaterina. După aceasta a adresat câteva sfaturi și învățături folositoare în slujirea diaconească noului hirotonit.

Menționăm în mod deosebit faptul că cei prezenți au avut binecuvântata ocazie să se închine unui inel sfânt, asemenea inelului care i-a fost dăruit de Hristos, Sfintei Ecaterina, în semn de logodire duhovnicească cu Mirele Ceresc. Această sfințenie deosebită a fost adusă de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop PETRU, din Țara Sfântă, chiar de la mănăstirea din Muntele Sinai, unde se află Sfintele moaște ale muceniței Ecaterina.

La final, maica stareţă, Egumena ARSENIA, a mulţumit sufleteşte Înaltpreasfinţiei Sale pentru oficierea Sfintei Liturghii la acest aşezământ monahal, rămânând recunoscătoare cu întreaga obște şi pentru sfaturile şi îndemnurile părinteşti ce au fost oferite în cuvântul predicatorial.

Sursa: episcopia-ungheni.md


Articole postate de același autor
2222

Invidia împiedică orice bucurie

Un tânar, întrebându-se despre viață, despre suferință și despre fericire, îl întrebă pe un părinte: – Părinte, de ce unii oameni sunt tot timpul mâhniți ? Părintele i-a răspuns, zicând: – Pentru că, de multe ori, ei sunt supărați nu numai de necazurile lor, ci și de bunăstarea și reușita altora.