Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în Joia Mare la Catedrala Episcopală din orașul Ungheni

1514

13 aprilie 2017. În Joia Patimilor cînd Biserca Ortodoxă prăznuiește Cina cea de Taină a Domnului, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Sfînta și Dumnezeieasca Liturghie, a sfîntului Vasile cel Mare în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din orașul Ungheni.
Alături de Preasfinția Sa, în această zi importantă pentru toată creștinătatea, cînd sa instituit Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie, au participat soborul de preoți și diaconi slujitori ai Catedralei.

La final, Ierarhul a explicat importanța Sfintei Liturghii și rolul ei primordial în mîntuirea sufletelor noastre: ,,Nu putem trăi fără această hrană tainică primită de la Viţa lui Hristos, ale cărei mlădiţe El nea învrednicit să fim. Dar care este seva Viţei lui Hristos? Este Sîngele Lui, este Trupul Lui, pe care El ne porunceşte să le bem şi să le mîncăm. Iar dacă nu ne vom hrăni cu Trupul lui Hristos şi cu Sîngele lui Hristos, atunci, aşa cum a zis Domnul, nu vom avea viaţă în noi şi El nu va petrece întru noi, şi noi întru El. Iată cît de însemnată este această Taină a împărtăşirii cu Trupul şi Sîngele lui Hristos, pe care Domnul însuşi a întemeiat-o acum la Cina cea de Taină, poruncindu-ne să o săvîrşim spre pomenirea Lui. Suntem datori să credem din toată inima în faptul că, împărtăşindu-ne cu Trupul şi Sîngele lui Hristos sub chipul pîinii şi al vinului, cu adevărat mîncăm Trupul lui Hristos şi bem Sîngele Lui. Şi nimeni dintre noi să nu se îndoiască văzînd că pîinea rămîne pîine şi vinul rămîne vin şi că ele au gust de pîine şi de vin. Să nu se îndoiască nimeni de faptul că nu sunt pîine simplă şi vin simplu, ci adevăratul Trup şi adevăratul Sînge al lui Hristos.”

După rugăciunea Tatăl Nostru, creștinii care s-au mărturisit și au primit dezlegare de la duhovnic, au fost împărtășiți cu Sfintele și Dumnezeeștile Taine de către Preasfinția Sa.


Articole Asemănătoare
5687

Doamne, Tu să-mi speli mie picioarele…?!

În Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor, există obiceiul ca în unele mănăstiri, stareţul să spele picioarele a doisprezece din vieţuitorii mănăstirii pe care o conduce. Acest ritual se face în amintirea spălării picioarelor Apostolilor de către Hristos, înainte de Cina cea de Taină. Rânduiala cere ca cel mai mare să spele picioarele celor […]

Articole postate de același autor
1840

Preasfinţitul Petru a vizitat livada Mănăstirii Hîncu

Marți, 26 iulie 2016 Preasfinţitul Petru de Ungheni şi Nisporeni a vizitat livada de prune a Mănăstirii Hîncu,  apareciind  strădaniile  măicuţelor şi mod special spiritul de bun organizator al egumeniei Parascheva, stareţa sfintei mănăstiri, care pe toate cele mănăstireşti bine le chiverniseşte. Hărnicia vieţuitoarelor vechiului aşezământ monahal este o urmare a învăţăturii Sfinţilor Părinţi care […]