Școala de vară din tinda bisericii cu genericul ,,MAICA DOMNULUI – OCROTITOAREA COPIILOR’’ în Dubăsarii Vechi

694

În perioada 8-12 august 2022, curtea bisericii ,,Sf. Arh. Mihail’’ din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, a fost plină de glasuri zglobii de copii. Toate se datorează unui proiect transnațional, interjudețean, în parteneriat cu școli și cu parohii din România și din Republica Moldova – Școala de vară din tinda bisericii, cu genericul ,,MAICA DOMNULUI- OCROTITOAREA COPIILOR’’.

Activitatea acestei școli a avut loc cu binecuvântarea Preasfințitului Ioan, episcop de Soroca, vicar al Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove. Instituțiile implicate în proiect sunt: Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa, CJRAE Dâmbovița, CCD Dâmbovița, Şcoala Gimnazială ,,Prof. Paul Bănică” Târgovişte. Școala Gimnazială „George Emil Palade” Buzău jud. Buzău, Școala Gimnazială Luna com. Luna jud. Cluj, Liceul Tehnologic Topoloveni Argeș, Gimnaziul nr.74 „Viorel Găină” com. Tohatin mun. Chişinău, I. P. Liceul Teoretic „Nicolae Donici” s. Dubăsarii Vechi r. Criuleni, parohia ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Târgoviște Dâmbovița, parohia ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” „Sfinții Trei Ierarhi” Inuri Topoloveni Argeș, parohia ortodoxă „Sfântul Mucenic Mina” Buzău, parohia „Sfânta Cuvioasă Parasheva” com. Tohatin mun. Chișinău, parohia „Sf. Arh. Mihail” s. Dubăsarii Vechi r. Criuleni.

Fiind la prima ediție, această școală de vară a urmărit următoarele obiective:
1. Conștientizarea identității naționale, culturale și religioase prin interacțiune confesională și culturală și familiarizarea cu obiceiuri și tradiții ale coechipierilor;
2. Socializarea copiilor, cooperarea în acțiuni, schimbul de experiență;
3. Petrecerea timpului liber într-un mod constructiv, cu interes și entuziasm;
4. Realizarea unei expoziții virtuale în aplicația Canva – bază de materiale didactice pentru activități cu acest subiect;
5. Publicarea tuturor materialelor proiectului pe FB în vederea stimulării potențialului creativ al copiilor.

Programul de activitate a fost foarte bine structurat și fiecare zi de activitate era însoțită de noi provocări.

Au fost create diferite ateliere: ATELIER DE PICTURĂ „Micul meşter iconar” – copiii au pictat pe diferite suporturi chipul Maicii Domnului; ATELIERUL DE PICTURĂ PE PIATRĂ „Muntele virtuţilor” – copiii au ilustrat prin desen pe piatră cum îşi imaginează virtutea IUBIRII, a CREDINȚEI și a MILOSTENIEI; ATELIERUL „Clopotul și toaca – chemarea la rugăciune” – copiii au bătut clopotul, toaca și au cunoscut părțile componente ale bisericii și obiectele bisericești; ATELIERUL DE COPT PRESCURI „Hrana trupească și sufletească”; ATELIERUL DE INTERPRETARE MUZICALĂ – „Pricesne dedicate Maicii Domnului”; ATELIERUL ,,LA CLACĂ’’ – copii au împletit brățări și alte lucruri din elastic Loom Bands; ATELIERUL DE CONFECȚIONARE A JURNALULUI DE TABĂRĂ și completarea lui cu impresiile din fiecare zi de tabără și ATELIER de JOCURI ,,Prin joc descoperim lumea credinței’’ – unde copiii cu foarte mult entuziasm s-au relaxat și au perceput diferite situații legate de formele de percepție și conștientizare a valorilor creștine.

Mulțumim mult tuturor instituțiilor partenere implicate în proiect și, în special, mentorului, conceptului, redactorului proiectului – dnei prof. Maria Ceauș din România și coordonatorului din Republica Moldova- preotesei Rodica Vrîncean. A fost depusă o muncă enormă pentru ca copii să se bucure de câteva zile de o cunoaștere deosebită a credinței noastre creștine.

Cu deosebite închinăciuni, mulțumim preotului paroh a bisericii ,,Sf. Arh. Mihail”- prot. mitr. Teodor Pelin pentru susținere materială și spirituală. Datorită aportului fiecărei persoane implicate în proiect s-au realizat lucruri minunate! Copiii cu foarte multe emoții și plini de bucurii au încheiat ultimele activități ale școlii.

De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (28 august 2022), toți copiii participanți în proiect au primit diplome ale Școlii de vară, iar pietrele pictate cu cele trei virtuți au fost expuse la vânzare și cu banii colectați se va face un act de caritate.

Să ne rugăm Născătoarei de Dumnezeu să ne ocrotească copiii, iar Bunul Dumnezeu să ne trimită pace în aceste vremuri grele!

Sursa: protopopiat-criuleni-dubasari.md


Articole postate de același autor
1898

Maica Domnului, modelul suprem al viețuirii noastre în Hristos

În Biserica Ortodoxă, învăţătura despre Maica Domnului ocupă un loc important, deoarece stă în strânsă legătură cu învăţătura despre Mântuitorul nostru Iisus Hristos şi despre mântuirea neamului omenesc. Sfânta Fecioară Maria se bucură în Ortodoxie de o deosebită cinstire, de o „preacinstire” sau „supravenerare”, adică de o cinstire care o întrece pe cea a tuturor […]