Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim la Catedrala Episcopală „Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din orașul Ungheni

1299

De praznicul „Intrării Domnului în Ierusalim” Catedrala Episcopală „Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din orașul Ungheni s-a arătat a fi neîncăpătoare pentru sutele de credincioşi veniţi în număr mare la slujba de „florii”, săvârşită de Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni.

În cadrul Sfintei Liturghii numeroşi credincioşi au primit împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos, dorind a intra astfel în Săptămâna Mare, a Patimilor, uniţi cu Hristos şi întăriţi în credinţă şi fapte bune.

În timpul vohodului mic clericii Catedralei Episcopale, Preotul Nicolae BOIAN şi Protodiaconul Victor ROTARI, s-au învrednicit de înalte distincţii bisericeşti cu ocazia sărbătoririi zilei de naştere dar şi pentru activitatea sîrguincioasă spre binele şi întru mărirea Bisericii Ortodoxe. Astfel, Preotul Nicolae BOIAN a fost avansat în treapta de Protoiereu iar respectiv Protodiaconul Victor Rotari a fost decorat de către Chiriarh cu dreptul de a purta Camilafcă.

În cuvântul de învăţătură rostit, cu binecuvîntarea Preasfinţitului PETRU, de către clericul catedralei, Protoiereul Ştefan RÎMBU, a făcut o scurtă tâlcuire a pericopei evanghelice citite cu ocazia marelui praznic, din Evanghelia după Ioan cap 12, 1-18, unde este istorisită intrarea smerită, dar în acelaşi timp triumfală a Mântuitorului în cetatea Îerusalimului.

Totodată, Ierarhul a subliniat faptul că prin obiceiul îndătinat de a duce de sărbătoarea Floriilor ramuri de salcie la biserică spre a fi binecuvântate, credincioşii se aseamănă copiilor şi oamenilor care l-au primit cu dragoste şi bucurie pe Mântuitorul Hristos, strigând „Bine este cuvântat cele ce vine întru numele Domnului”.

După oficierea Sfintei Liturghii a urmat rugăciunile de sfinţire a icoanei ocrotitorului catedralei, Sfîntul Alexandru Nevski şi Chivotului recent aurit după care Chiriarhul însoţit de soborul preoţilor slujitori şi mulţimea de credincioşi au săvîrşit înconjorul catedralei deplasînduse pe şantiereul viitoarei Catedrale în cinstea Icoanei Maicii Domnului de la Hîrbovăţ, unde au săvîrşit un Te Deum la începutul lucrărilor la finele cărui credincioşii au ţinut ramuri de stâlpări, pe care le-a sfințit însuşi Preasfinția Sa.

Biroul de Presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni


Articole postate de același autor
1343

Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Hîrbovăț a găzduit Întîlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova

Sîmbătă, 16 septembrie 2017, în de Dumnezeu păzită fortăreața duhovnicească a Hîrbovățului, a avut loc Întîlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova – evenimen organizat de Sectorul Eparhial, Activitate Pastorală pentru Tineret în parteneriat cu Asociația Tinerilor Ortodocși din Moldova și Mănăstirea Hîrbovăț. Ziua a demarat cu întîlnirea și înscrierea participanților care în număr mare fiind au înpânzit întreaga […]


Foto