Actualitate

Să ne rugăm, dar să punem și mâna

4390

Într-o istorioară, se spune că fiind odată Sfântul Ioan Casian și cu Sfântul Nicolae împreună, iată că pe drum trecea un moș cu un car tras de boi. Fiind noroi, la un moment dat carul s-a împotmolit, și nu se mai mișca din loc. Boii se sileau și moșul împingea, însă tot pe loc stăteau. Atunci, Sfântul Ioan Casian a început să se roage la Dumnezeu ca să-l ajute pe moș, iar Sfântul Nicolae s-a dus lângă moș, și au împins amândoi la car până ce acesta s-a mișcat din loc.

După aceasta, un înger li s-a arătat celor doi sfinți, și i-a lăudat pe amândoi pentru fapta lor cea bună, dar mai ales pe Sfântul Nicolae, care a pus mana și l-a ajutat pe moș. Îngerul i-a spus lui că va fi sărbătorit în fiecare an de către popor, cu mare cinste, iar Sfântului Ioan Casian i-a spus că a făcut bine că s-a rugat, însă pentru că nu a pus și mâna ca să ajute, va fi sărbătorit cu mai puțină cinste de către popor (Sfântul Ioan Casian se pomeneste în ziua de 29 februarie).

Sigur că rugăciunea ne unește cu Dumnezeu, însă Dumnezeu nu o să facă ceea ce și singuri putem face, și mai ales, avem nevoie să ne jertfim pentru a câștiga Împărăția lui Dumnezeu.

Dacă nu o să punem mâna să ne implicăm, nu o să ne putem arăta dragostea noastră catre aproapele, ca să-l apropiem de Dumnezeu. Pentru a-l câștiga pe aproapele, trebuie să ne implicăm în necazul lui, iar rugăciunea să împlinească efortul nostru.

Din: Singhel Ioan Buliga, Provocarile crestinului ortodox in zilele de astazi, Editura Egumenita, 2012


Articole Asemănătoare
16

Orice suspinare poate să fie o rugăciune

Orice clipă poate să fie un timp și orice suspinare poate să fie o rugăciune. Pentru Dumnezeu! Există o lume călugărească care se deosebește de cea laică, deși, în mare, călugăr înseamnă creștin bun. Căci Dumnezeu n-a făcutspecial rugăciuni pentru călugări. Însă călugăria nu poate fi prinsă în nici un citat, în nici o cuprindere filosofică. E […]

Articole postate de același autor
158

Pr. Constantin Necula: De ce se spune la cununie „femeia să se teamă de bărbat”

Dacă avem câte un cântăreț de ăsta nazal, care vrea neapărat să sublinieze, el subliniază neapărat „femeia să se teamă de bărbat” și o lungește așa… E incorect, pentru că Epistola către Efeseni este construită în așa fel, încât ne atrage atenția când femeia trebuie să se teamă de bărbat: când bărbatul face pentru ea […]