Să fim mereu pregătiți să o luăm de la capăt!

1836

Niciodată să nu-ţi spui: „Gata, m-am ostenit îndeajuns, pot să mă odihnesc”. O astfel de înlesnire şi vlăguire este primul duşman. Gândul, cu toate că este mic şi slab, este cel mai viclean trădător: el deschide porţile vrăjmaşilor. Cine se împacă cu el, acela cade. El a fost observat de Sfinţii Părinţi şi fiecărui începător i se repetă necontenit: vezi, să nu spui „gata, acum pot s-o las mai moale”, ci întreabă-te pentru ce eşti aici sau de ce nu faci nimic.

Sau, adresându-te Domnului, roagă-te să te ajute ca să pui început mântuirii şi începe iarăşi şi iarăşi! Începe din nou şi osteneşte, dar la înlesniri sau favoruri nici să nu te gândeşti, ci păstrează-ţi în inima ta gândul că vei avea de dus greutatea şi strâmtorarea până la moarte și că nu te aşteaptă nicio uşurare, ci numai greutăţi.

 

(Sfântul Teofan Zăvorâtul, Viaţa lăuntrică, Editura Sophia, București, 2000, p. 94)


Articole postate de același autor
618

Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt prăznuit la Rîșcani

Vineri, 15 iulie 2022, cînd prăznuim pe Sfântul Binecredincios Voievod Ștefan cel Mare, cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove la invitația Președintelui raionului Rîșcani – dl Vasile Secrieru, în fața monumentului domnitorului din centru raional a fost săvârșită o slujbă divină. „Celor drepți li se cuvine laudă”- spune psalmistul  David, […]