Să fim mereu pregătiți să o luăm de la capăt!

1637

Niciodată să nu-ţi spui: „Gata, m-am ostenit îndeajuns, pot să mă odihnesc”. O astfel de înlesnire şi vlăguire este primul duşman. Gândul, cu toate că este mic şi slab, este cel mai viclean trădător: el deschide porţile vrăjmaşilor. Cine se împacă cu el, acela cade. El a fost observat de Sfinţii Părinţi şi fiecărui începător i se repetă necontenit: vezi, să nu spui „gata, acum pot s-o las mai moale”, ci întreabă-te pentru ce eşti aici sau de ce nu faci nimic.

Sau, adresându-te Domnului, roagă-te să te ajute ca să pui început mântuirii şi începe iarăşi şi iarăşi! Începe din nou şi osteneşte, dar la înlesniri sau favoruri nici să nu te gândeşti, ci păstrează-ţi în inima ta gândul că vei avea de dus greutatea şi strâmtorarea până la moarte și că nu te aşteaptă nicio uşurare, ci numai greutăţi.

 

(Sfântul Teofan Zăvorâtul, Viaţa lăuntrică, Editura Sophia, București, 2000, p. 94)


Articole postate de același autor
3797

A trecut la Domnul Protoiereul Gheorghe Cojocaru, parohul bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Chișinău

Mesajul de condoleanțe al ÎPS Mitropolit Vladimir la trecerea la Domnul a Protoiereului Gheorghe Cojocaru: Familiei regretatului Protoiereu mitrofor Gheorghe Cojocaru Îndurerată familie, Cu multă tristețe am primit vestea trecerii din această viață a Părintelui Protoiereu Gheorghe Cojocaru, paroh al bisericii cu hramul Nașterea Maicii Domnului din municipiul Chișinău, sectorul Ciocana. Plecarea lui dintre noi […]