Actualitate

Rugăciunea în treburile de zi cu zi

1774

„Rugaţi-vă neîncetat”, spune Sfântul Apostoi Pavel (I Tesaloniceni 5, 17). O casă este binecuvântată când lucrul de zi cu zi este dus la împlinire cu rugăciune. Mâncarea pregătită cu dragoste şi rugăciune e binecuvântare pentru cei ce se împărtăşesc din ea. Ne putem ruga şi în timp ce ne îmbrăcăm, spunând: „Doamne, îmbracă-mă cu dreptatea Ta”. La ieşirea şi la intrarea în casă, putem să ne rugăm aşa: „Doamne, binecuvântează intrarea şi ieşirea mea”. Se pot spune rugăciuni asemănătoare şi pentru alte ocazii. Semnul crucii şi o rugăciune de călătorie trebuie făcute înainte de a pleca la orice drum.

Într-una din zicerile Părinţilor Pustiei, citim că bucatele pregătite de un călugăr erau foarte apreciate de fraţi. Fiind întrebat într-o zi ce lucruri deosebite amesteca în felul lui de a găti, a răspuns că nu era decât un fel de mâncare cu linte fiartă. Numai după multe insistenţe a sfârşit prin a-şi mărturisi secretul, şi anume că la fiecare etapă de pregătire a mâncării spunea o rugăciune de pocăinţă.

 

(Maica Magdalena, Sfaturi pentru o educație ortodoxă a copiilor de azi, Editura Deisis, Sibiu, 2006, pp. 32-35)


Articole postate de același autor
1894

De ce este atât de aspru Postul Mare?

1) Pentru că suntem prea îngăduitori cu noi înşine Greutatea unui post este percepută în funcţie de cum se raportează omul la el însuşi: asprimea postirii este invers proporţională cu îngăduinţa pe care o manifestăm faţă de noi. Cu cât cineva este mai necruţător cu patimile sale, cu cât îşi înfrânează mai mult mintea, pântecele […]