PS Siluan, Episcopul Orheiului, a liturghisit în ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

1179

Vineri, 13 decembrie 2019, cu prilejul prăznuirii Sfântului Apostol Andrei cel Întâi Chemat, cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din mun. Chișinău.

Serviciul divin a reunit în rugăciune clerul Bisericii și numeroșii credincioși, ce s-au rugat într-un gând Sfântului Apostol Andrei pentru mijlocire în fața Mântuitorului, cerând ajutor și ocrotire cerească.

Chemarea lui Andrei la apostolie este relatată de Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei prin cuvintele: “Pe când (Iisus) umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi fraţi, pe Simon ce se numeşte Petru şi pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Şi le-a zis: “Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni”. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El” (Matei 4, 18-20 şi Marcu l, 16-18).

Potrivit tradiţiei,  Sfântul Andrei a predicat şi în sud-estul României de azi, în Dobrogea numită în vechime Sciţia Minor. După ce a predicat în cetăţile din Sciţia Minor, locuite de greci, romani, geto-daci, s-a îndreptat spre Sud, ajungând în ţinuturile greceşti, unde pe mulţi păgâni şi închinători la idoli i-a adus la dreapta credinţă şi la cunoaşterea lui Hristos; ajungând în oraşul Patras, a murit ca martir, fiind răstignit pe o cruce în formă de X.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Siluan i-a felicitat pe drept-măritorii creştini care poartă numele Sfântului Apostol, îndemnându-i să urmeze exemplul credinței și mărturisirii,  să devină și ei apostoli ai Bisericii noastre, mulțumindu-i lui Dumnezeu că ne-a rânduit pe Sfântul Apostol Andrei să ne încreștineze și să ne unească cu Hristos prin Botez și pocăință.

„Să mulțumim cu bucurie Tatălui celui ce ne-a învrednicit pe noi să luăm parte la moştenirea sfinţilor, întru lumină“ (Col. 1, 12). 

sursa manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
698

Îndrumări privind săvârșirea slujbei la Învierea Domnului

În atenția slujitorilor din cuprinsul Eparhiei de Chișinău! Conform deciziilor Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova din 09.04.2020, slujba la Învierea Domnului se va săvârși respectând cerințele Comisiei pentru Situații Excepționale. Sfânta Liturghie pascală va avea loc doar cu participarea slujitorilor și a personalului bisericesc, care ajută la oficierea serviciilor divine. În cazul comunităților monahale, doar […]


Foto