Antiohia, România și Georgia unite în rugăciune liturgică. Sfântul Antim Ivireanul cinstit la București

2504

Sute de credincioși au fost prezenți la Sfânta Liturghie oficiată marți, 27 septembrie 2016, la Patriarhie, în ziua sărbătorii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul. În altarul de vară al Catedralei Patriarhale au coliturghisit Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, delegatul Preafericitului Părinte Ilia II, Patriarhul Catolicos al Georgiei.

Alături de cei doi Întâistătători au slujit mai mulți ierarhi antiohieni, români și georgieni, după cum urmează:

  • Înaltpreasfinţitul Părinte Gattas, Mitropolit de Bagdad, Kuweit şi Împrejurimi;
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei;
  • Înaltpreasfințitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului;
  • Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale;
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor;
  • Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei;
  • Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului;
  • Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei;
  • Înaltpreasfințitul  Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos;
  • Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului;
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Efrem, Arhiepiscop de Bolnisi;
  • Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum;
  • Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor;
  • Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului;
  • Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei;
  • Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului;
  • Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului;
  • Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii;
  • Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei;
  • Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord;
  • Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande,;
  • Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar Patriarhal;
  • Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor;
  • Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Nicolae Lungu” a Catedralei Patriarhale.

La eveniment au fost prezente numeroase oficialități, dintre care menționăm: Excelența Sa Giorgadze Ilia, Ambasadorul Georgiei în România, Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, și Victor Opaschi, Ministru Secretar de stat pentru culte.

După citirea Pericopei Evanghelice, Preafericitul Părinte Ioan a adresat un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți pe Dealul Patriarhiei. Preafericirea Sa a spus despre Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul că reprezintă o icoană a iubirii sub care se adună poporul binecredincios al Bisericilor din România, Antiohia și Georgia.

Sărbătoarea de astăzi este o sărbătoare a sfințeniei împodobită cu sângele martirajului și încununată cu harul preoției. Este sărbătoarea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul cel care a avut o mare contribuție la tipărirea primelor cărți liturgice în limba arabă pe teritoriul României. El reprezintă o icoană a iubirii sub care se adună poporul binecredincios al Bisericilor din România, Antiohia și Georgia. A fost născut în Georgia, crescut la Constantinopol, apoi Dumnezeu l-a trimis in Țara Românească sub ocrotirea Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu de unde lumina harului lui Hristos, care susținea lucrările sale, a strălucit până la Biserica Antiohiei care s-a bucurat de darul tipografiei pe care sfântul l-a realizat la Mănăstirea Snagov, tipărind acolo primele cărți liturgice în arabă și greacă, a spus Preafericirea Sa.

La finalul Sfintei Liturghii a urmat mesajul Preafericitului Părinte Ilie II, Patriarhul Catolicos al Georgiei. Cuvântul a fost citit de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi.

Sfântul Antim Ivireanul a dus o luptă jertfelnică pentru identitatea naţională, iar pe de altă parte, el a demonstrat că aproapele nu mai are naţionalitate, ci slujirea lui Dumnezeu este mai presus de toate, a subliniat Preafericirea Sa în mesajul adresat cu acest prilej.

Smerenia românilor, dragostea lor pentru Dumnezeu şi bunătatea lor l-au întărit pe Sfântul Antim să ofere dragoste cu generozitate în toţi cei 26 de ani de slujire – să construiască zeci de biserici, să lucreze în diferite domenii ale artei, să fie un filosof, un teolog, un traducător şi un organizator al tipografiei în România, care a făcut ca această ţară să fie centrul activităţii tipografice la nivel internaţional.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a dat citire actului sinodal comemorativ al Bisericii Ortodoxe Române la împlinirea a 300 de ani de la martirul Sfântului Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești.

Cinstirea memoriei Sfântului Antim Ivireanul este o datorie de conștiință a întregului poporului român pentru contribuția sa la dezvoltarea tiparului și a limbii liturgice românești. (…) Exemplul vieții sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul închinată lui Hristos Domnul, până la moarte martirică, precum și rugăciunile sale înălțate înaintea tronului Preasfintei Treimi sunt izvor de inspirație și înnoire pentru viața credincioșilor noștri, dar și de întărire a comuniunii fraterne între Bisericile noastre în jurul sfinților care au apărat Ortodoxia în vremuri grele.

După citirea actului sinodal, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit Patriarhului Ioan al X-lea al Antiohiei și Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan (reprezentantul Patriarhului Georgiei), delegațiilor celor două Biserici, precum și ierarhilor români pentru concelebrarea Sfintei Liturghii în cinstea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul. Totodată, Patriarhul României a adus mulțumiri și autorităților de stat prezente la eveniment și tuturor celor care au sprijinit desfășurarea acestui eveniment și s-au implicat în organizarea manifestărilor comemorative în cinstea Sfântului Antim.

Ca semn de prețuire, recunoștință și dragoste frățească, Preafericirea Sa a dăruit Patriarhului Antiohiei și Mitropolitului de Rustavi pentru Patriarhul Georgiei o icoană reprezentând pe Sfântul Antim Ivireanul și o cârjă arhierească, copie fidelă a cârjei Sfântului Antim păstrată la Arhiepiscopia Râmnicului.

Faptul că sfinții ne adună în rugăciune și în bucuria credinței ortodoxe reprezintă o mare binecuvântare, a mărturisit Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. De asemenea, Întâistătorul Bisericii noastre și-a exprimat solidaritatea față de credincioșii din Biserica Antiohiei greu încercați în urma conflictelor militare.Ne rugăm lui Dumnezeu ca în cel mai scurt timp să fie restabilită pacea ca apoi să ajutăm și noi lăcașurile de cult afectate în urma războiului, a spus Preafericirea Sa.

Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X-lea al Antiohiei a dăruit Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române o bederniță, iar Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a oferit Întâistătătorului Bisericii noastre, din partea Patriarhului Ilia al Georgiei, o icoană reprezentând pe Sfântul Proroc Ilie.

 

sursa http://basilica.ro/


Articole postate de același autor
2827

Slujire arhierească în sîmbăta a treia a Postului Mare la Soroca

În sîmbăta a treia a Postului Mare, dedicată pomenirii tuturor celor din veac adormiți, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfîntului Ioan Gură de Aur în catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Soroca. Și în această binecuvîntată zi a Păresimilor, creștinii prezenți la slujbă s-au spovedit […]