PS Siluan, Episcop de Orhei: „Întâlnirea cu Dumnezeu face din pescari apostoli…” | Duminica a XVIII-a după Cincizecime, la Catedrala mitropolitană din Chișinău

3670

În Duminica a XVIII-a după Cincizecime, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” din mun. Chișinău.

Alături de Episcopul Siluan a înălțat rugăciuni, Prot. mitr. Vadim Cheibaş, secretar mitropolitan şi chelar al Catedralei mitropolitane, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

După citirea pericopei evanghelice, Episcopul Siluan a adresat un cuvânt de învățătură către toți cei prezenți la Cina Domnului.

Evanghelia Duminicii a XVIII-a după Cincizecime, de la Sfântul Evanghelist Luca, se numește Evanghelia pescuirii minunate și evidențiază o mulțime de învățături duhovnicești în ceea ce privește taina Bisericii și viața creștinului în general. Sfântul Evanghelist Luca ne arată că erau două corăbii oprite lângă țărmul lacului Ghenizaret, numit și Marea Galileii, iar pescarii care ieșiseră din corăbii curățau mrejele. Mântuitorul Iisus Hristos S-a apropiat de Simon-Petru, care avea una din corăbii, și de Iacov și Ioan, fiii lui Zevedeu, care aveau cealaltă corabie.

Evanghelia de azi se referă în mod direct la taina Bisericii. Corabia din Evanghelie preînchipuie Biserica lui Hristos ca spațiu al mântuirii, ca adunare a oamenilor în iubirea mântuitoare a lui Hristos. Hristos Cel răstignit și înviat conduce tainic această corabie a mântuirii. El stă la cârma Bisericii pentru că El este Capul Bisericii.

Învățătura principală pe care o primim din Evanghelia de astăzi este că lucrarea de pescuire sau adunare a oamenilor din marea vieții în corabia mântuirii, adică în Biserică, se realizează prin harul lui Dumnezeu.

La finalul Serviciului Divin, enoriașii au fost informați despre aducerea spre închinare la Catedrala mitropolitană către Hramul Capitalei – Acoperământul Maicii Domnului (14 octombrie), a unor mari sfințenii: părticele din veșmântul Maicii Domnului, o pietricică din Mormântul Maicii Domnului și un chivot cu moaștele Sfinților Ciprian și Iustina.


Articole Asemănătoare
1642

Sărbătoarea Cincizecimii la Catedrala Mitropolitană din Chișinău – „Vino, Mângâietorule, Duhule Sfinte, şi te sălăşluieşte întru noi!”

Duminică, 4 iunie 2017, în ziua prăznuirii Sfintei Treimi, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din mun. Chișinău. Biserica Ortodoxă cinsteşte persoana Sfântului Duh în Duminica Cincizecimii (numită în popor şi Duminica mare) şi a doua zi după ea, […]

Articole postate de același autor
2389

PS Siluan al Orheiului: Să începem calea Triodului trecând prin ușa pocăinței

Iubiţi frați întru Hristos, dragi prieteni, Cu ajutorul lui Dumnezeu, intrăm într-o nouă perioadă a anului bisericesc, lucru care se vădește din aceea că marchează începutul unei perioade liturgice mari și prin excelență bogate în prilejuri de pocăință, bine rânduite în Biserica noastră, anume Triodul. Etimologic, cuvântul „triod” provine din grecescul triodion τριώδιον, format din […]