PS Siluan, Episcop de Orhei, a săvârșit Slujba înmormântării Protoiereul mitrofor Eftimie Moroșanu, duhovnicul Protopopiatului Șoldănești

168

Sâmbătă, 25 aprilie, la Mănăstirea “Adormirea Maicii Domnului” s. Cuşelauca, a avut loc Slujba Înmormântării Protoiereul mitrofor Eftimie Moroșanu. Precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii, slujba a fost oficiată de Preasfințitul Siluan, Episcopul Orheiului, Vicar al Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove.  Alături de Preasfinția Sa a coliturghisit Arhimandritul Filaret (Cuzmin), Starețul Mănăstirii Căpriana și Propopul r. Șoldănești, Prot. mitr. Vasile Rotaru.

Cântările şi rugăciunile prin care clerul și credincioșii, în frunte cu PS Siluan, l-au petrecut astăzi pe vrednicul Părinte Eftimie spre locul de odihnă rânduit până la învierea cea de obşte, exprimă nu doar speranţa şi mângâierea dreptei răsplătiri, ci şi bucuria de-a vedea lumina Mântuitorului nostru Iisus Hristos Cel răstignit şi înviat.

Părintele Eftimie a slujit în mai multe parohii, între care s. Heciul Vechi, raionul Sîngerei, s. Cușmirca și s. Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești, iar ultima parte a vieții a petrecut-o la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Cușelăuca.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a adresat un cuvânt de întărire și mângâiere către cei prezenți, vorbind despre viața părintelui Eftimie va rămâne în istoria Bisericii și în amintirea noastră, un slujitor înțelept, râvnitor și cu o cumsecădenie deosebită.

În acest ceas de vremelnică despărţire la veşnicia cea nestricăcioasă, cele mai grăitoare cuvinte sunt ale Sfântului Apostol Pavel către ucenicul său Timotei: „lupta cea bună m-am luptat, călătoria am săvârşit, credinţa am păzit. De acum mi s-a gătit cununa dreptăţii, pe care Domnul îmi va da-o în ziua aceea, El, Dreptul Judecător, şi nu numai mie, ci şi tuturor celor ce au iubit arătarea Lui” (II Tim, 4, 7-8).

Pentru toate cele făcute pentru Dumnezeu și pentru oameni, să rugăm pe Dumnezeu să așeze cu drepții pe robul Său, preotul Eftimie Moroșanu. Dumnezeu să-l ierte!

sursa manastireacurchi.md

 

 


Articole postate de același autor
1254

Liturghie praznicală la Catedrala Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului”

În ziua pomenirii Sf. Binecredinciosului Cneaz Vladimir, Întocmai cu Apostolii, încreştinătorul Rusiei, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala mitropolitană din Capitală. În această zi semnificativă pentru Mitropolitul țării – celebrarea ocrotitorului ceresc, alături de Înaltpreasfinția Sa s-au rugat ÎPS Sava, Arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari, PS Anatolie, Episcop […]