PS Siluan a oficiat Slujba de sfințire a Prestolului și Sfânta Liturghie în biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din s. Berezlogi, raionul Orhei

739

Sâmbătă, 25 ianuarie 2020, în ziua prăznuirii Sfintei Mucenițe Tatiana, Preasfinţitul Siluan, Episcop de Orhei, având binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la biserica cu hramul „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din din s. Berezlogi, raionul Orhei.

La orele dimineții, Ierarhul Orheiului a fost întâmpinat de către un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu părintele paroh Prot. Mitr. Ghenadie Surchicin. A urmat slujba de sfințire a prestolului, respectiv spălarea și ungerea Prestolului și toate cele prescrise în rânduiala slujbei. După terminarea târnosirii, a urmat Sfânta Liturghie arhierească.

La Vohodul mic, pentru merite deosebite în rodnica activitate pastoral-misionară și socială, părintele paroh, Prot. mitr. Ghenadie, a fost decorat cu dreptul de a sluji Sfânta Liturghie cu Ușile Împărătești deschise până la Heruvic.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, a fost oficiat un Tedeum de mulțumire către Bunul Dumnezeu.

Cu acest prilej de sărbătoare, PS Siluan a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre viața Sfintei Mucenițe Tatiana. „O casă are nevoie de temelie solidă şi adâncă, ca să poată rezista în timp, la fel se întâmplă și cu Biserica, care are la temelia ei trupurile mucenicilor, ce și-au dat viaţa din dragoste pentru Hristos, rămânând totodată exemplu pentru noi, cei care vrem să-I urmăm lui Hristos. Una dintre ei este Sfânta Muceniță Tatiana diaconița, viața căreia ar trebui să ne dea putere și nouă să ne trăim cu adevărat credința „, – a menționat PS Siluan.

De asemenea, Episcopul vicar mitropolitan a felicitat credincioşii parohiei cu ocazia acestui eveniment, exprimându-şi speranţa că și pe viitor  credincioșii din această localitate vor fi adunați împreună cu preotul în jurul Sfintei Biserici, participând în fiecare zi de duminică și sărbătoare la Jertfa euharistică adusă pe Sfântul Prestol ca mulțumire Domnului pentru toate binefacerile Sale.

Ierarhul a înmânat mai multe scrisori de mulțumire celor care sprijină osteneala şi efortul parohului bisericii depuse cu multă jertfă şi dăruire în edificarea acestui sfânt locaș, arătând că cele reușite până în prezent nu sunt altceva decât o dovadă concretă a vredniciei localnicilor, iubitori de Biserică şi de Dumnezeu.

La rândul său, părintele paroh a mulţumit Preasfințitului Siluan pentru bunăvoinţa și dragostea sa părintească de a împărtăşi bucuria evenimentului cu membrii acestei comunități, pentru îndemnurile părintești primite, dar şi pentru susţinerea morală pe care o oferă de fiecare dată.

sursa manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
4484

Ce te interesezi, măi frate, de cutare și de cutare?

– Acesta-i vârful. Aveți dreptate. Adică să imităm pe Hristos! – Cel dintâi trebuie să ne punem fiecare la punct cum trebuie. La cineva care a venit la mine să se plângă, i-am spus: „Ce te interesezi, măi frate, matale, de cutare și de cutare? Interesează-te întâi de tine!” Ne mărturisim Adevărul cu viața, nu […]


Foto