PS Siluan a oficiat Sfânta Liturghie și sfințirea prestolului la Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din s. Văratic, r. Ialoveni

638

Sâmbătă, 23 iulie 2022, Preasfinţitul Siluan, Episcop de Orhei, având binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din s. Văratic, r. Ialoveni.

În dimineața zilei, Ierarhul Orheiului a fost întâmpinat de către Prot. Anatolie Stefanov, protopopul raionului Ialoveni și părintele-paroh, Prot. Dumitru Odihnă. A urmat slujba de sfințire a prestolului, după care PS Siluan a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

La eveniment a fost prezent primarul localității, d-ul Iurie Chirman.

La Vohodul mic, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, pentru merite deosebite în rodnica activitate pastoral-misionară și socială, Protoiereul Dumitru Odihnă a fost decorat cu a fost decorat cu dreptul de a purta Cruce cu pietre scumpe.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, a fost oficiat un Tedeum, după care PS Episcop Siluan s-a adresat cu un cuvânt de zidire către cei prezenți. „Arată-mi, Doamne, sfârșitul meu, și care este numărul zilelor mele, ca să știu de ce mă lipsesc eu,” exclama împăratul David. Și tot el ne îndeamnă: „Veniți să ne suim în muntele Domnului și să ne închinăm la locașul Său cel Sfânt. Iată Biserica este acel loc, unde venim și noi pentru a ne întâlni cu Dumnezeu, pentru a descoperi tainele veșniciei, pentru a-L primi pe Dumnezeu în Taina Sfintei Euharistiei. Dumnezeu ne așteptă la fiecare Sfânta Liturghie pentru a ne oferi har, putere și curaj de a ne continua calea. Este firesc să obosim pe această cale și atunci mereu putem să ne reîmprospătăm puterile pentru a putea și noi urca, asemenea regelui David, către muntele Domnului, către Sfânta Biserică și Dumnezeu însuși. Biserica mereu ne oferă posibilitatea de urca de la cele de jos, de la cele pământești către Dumnezeu,” a menționat Preasfinția Sa.

Totodată, Preasfinţitul Siluan a felicitat credincioşii parohiei cu ocazia acestui eveniment, exprimându-şi speranţa că și pe viitor  credincioșii din această localitate vor fi adunați împreună cu preotul în jurul Sfintei Biserici, participând în fiecare zi de duminică și sărbătoare la Jertfa euharistică adusă pe Sfântul Prestol ca mulțumire Domnului pentru toate binefacerile Sale.

La rândul său, părintele paroh a mulţumit PS Siluan pentru bunăvoinţa și dragostea sa părintească de a împărtăşi bucuria evenimentului cu membrii acestei comunități și pentru îndemnurile părintești primite.

Sursa: manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
682

Duminica dinaintea Nașterii Domnului, la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău

La data de 2 ianuarie 2022, în Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului), la Catedrala Mitropolitană din inima Chișinăului a avut loc un serviciu divin oficiat în dimineața zilei de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir. La această slujbă, alături de Arhipăstor s-au rugat Prot. mitr. Vadim […]