PS Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni a liturghisit în parohia „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din s. Ciorești, r. Nisporeni

2259

În sîmbăta lăsatului sec de carne, 18 februarie 2017, cînd Biserica Ortodoxă face pomenirea celor din veac adormiți, creștinii din satul Ciorești, raionul Nisporeni, l-au avut în mijlocul lor pe Chiriarhul locului, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni.

În dimineața zilei, Preasfinția Sa a fost întâmpinat călduros de Protopopul circumscripției Nisporeni, Protoiereul Vitalie COZARI parohul bisericii “Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din localitate, Ieromonahul SILUAN (Telechi) și creștinii veniți la rugăciune.

Anticipat Sfintei Liturghii au fost citete rugăciunile de resfințire a bisericii și a policandrelor recent procurate de părintele paroh.

Ierarhului i-au coliturghisit Secretarul Eparhial, Protoiereul Vadim COROSTINSCHI, Protopopul circumscripției Nisporeni, Protoiereul Vitalie COZARI și Președintele Sectorului Eparhial, Relații Culturale, Protoiereul Ștefan RÎMBU.

În timpul vohodului mic, parohul bisericii Ieromonahul SILUAN (Telechi), a fost decorat de către Chiriarh, cu dreptul de a purta Cruce cu pietre scumpe, pentru activitatea rodnică și sîrguincioasă pe care părintele o depune, atît în parohia pe care o păstorește dar și ca membru al Sectorului Eparhial, Relații Culturale.

În cuvântul de învățătură Ierarhul a explicat cînd se face momenirea celor din veac adormiți: „Sfinții Părinţi au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiţi, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt şi cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepţii adormiţi. Pe de altă parte, sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua Învierii Mântuitorului Hristos. Moşii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morţilor, în număr de şapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.

Sâmbăta de Paşti, a opta la numărătoare, este una aparte, căci Mântuitorul Însuşi a murit cu trupul, urmând să învieze a treia zi, spre răscumpărarea neamului omenesc din moartea păcatului strămoşesc şi spre viaţa veşnică. Biserica a rânduit în an două sâmbete mari, când se fac pomeniri mai ales pentru morţii care au murit pe neaşteptate: Moşii de iarnă (sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi) şi Moşii de vară (sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt). De asemenea, pomeniri pentru cei adormiţi se vor face în fiecare sâmbătă din Postul Mare. Comemorarea „tuturor părinţilor şi fraţilor creştini ortodocşi adormiţi de la începutul veacurilor”

La finele Sfintei Liturghii ctitorii și binefăcătorii sfîntului locaș au fost menționați cu Diplome Arhierești.

După Sfînta Liturghie Preasfințitul PETRU, împreună cu soborul de preoți slujitori a săvîrșit Panahida cea Mare pentru sufletele celor din veac adormiți.

A urmat vizita Ierarhului, la Muzeul satului, patronat de parohul bisericii, la biblioteca de carte religioasă și școala duminicală după care a urmat agapa frățiască în cadrul căreia părintele paroh împreună cu corul de copii a organizat un concert de suflet pentru toți cei prezenți.

Sursa: http://episcopia-ungheni.md/


Articole postate de același autor
1917

Doleanţele cele mai stringente ale monahilor exprimate în cadrul Adunării stareților și starețelor din cuprinsul Eparhiei Chișinăului

Astăzi, 14 septembrie, la Reședința mitropolitană a avut loc întrunirea stareţilor şi stareţelor de mănăstiri din cadrul Eparhiei Chişinăului. La şedinţa prezidată de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir, au mai participat Preasfinţitul Ioan, Episcop Vicar al Mitropoliei Moldovei, Preacuviosul părinte Arhimandrit Siluan (Şalari), stareţ al sfintei mănăstiri Curchi, Exarh al Mănăstirilor din cuprinsul Mitropoliei Moldovei, Protopop […]