PS Ignatie propune postul digital: „Ne vom da seama cât de „drogați” suntem folosind tehnologia”

2748

Părintele Episcop Ignatie a vorbit duminică seară, la Catedrala Episcopală din Huși, despre nevoia de a exersa renunțarea la deprinderile care ne creează dependență, cum ar fi dependența de mediile digitale: „Rostul postului nu este în mod exclusiv renunțarea, ci schimbarea unor deprinderi care ne transformă în sclavi”.

„Postul de la mediile digitale ne va ajuta să ne dăm seama cât de dependenți suntem, cât de «drogați» suntem folosind tehnologia. Tehnologia este o binecuvântare, însă contează foarte mult cum o folosim”, a explicat el.

Episcopul Hușilor a propus renunțarea la aplicațiile digitale și la consumul de informație online în prima săptămână a Postului Mare.

„Să nu folosim deloc mediile digitale, să închidem rețelele de socializare, să le blocăm și să folosim pentru comunicare doar telefonul. Așa vom descoperi intensitatea cu care suntem atașați de acestea”, a spus el.

Ierarhul l-a citat pe Marshall McLuhan: „El spune că cel care este atașat în chip pătimaș de tehnologie, este «drogat» de aceasta și are ochii lipiți de ecran, se aseamănă cu Narcis – cel care s-a uitat în apă și, văzându-și propriul chip, a rămas înțepenit.”

„Așa suntem și noi, când avem telefoanele sau orice fel de gadget în mâinile noastre. Suntem ca și Narcis”, a continuat el.

„Tehnologia ne modifică gândirea”, a mai avertizat Părintele Episcop Ignatie. „Dacă, de pildă, înainte luam o carte în mână și stăteam câteva ceasuri cu ea, acum gândim «whatsappește». Nu ne mai putem concentra și să ne lăsăm absorbiți”.

Episcopul a oficiat duminică Vecernia iertării, o slujbă specifică intrării în Postul Mare, la finalul acesteia se cântă Canonul Învierii și are loc îmbrățișarea și iertarea credincioșilor în biserică. Tradiția este consemnată de Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, cel care a scris și viața Sfintei Maria Egipteanca.

„Din nefericire, noi nu putem să iertăm – cum spune Sfântul Maxim Mărturisitorul – fără patimă. Nu reușim să iertăm fără niciun fel de răutate în suflet, fără niciun fel de reproș la adresa celui care vine să ne ceară iertarea”, a menționat Preasfințitul Părinte Ignatie.

„A dărui iertare celor din jur presupune să nu avem niciun motiv de a o face”, a adăugat el. „Dragostea este un dar, îl dăruim celor din jur, nu este condiționată de nimic.”

 

Sursa: basilica.ro


Articolul Precedent
Articole postate de același autor
496

Preoții din Orhei, implicați în eliminarea violenței la nivel de comunități prin activități de consiliere spirituală și premaritală

Ziua Internațională pentru eliminarea violenței, an de an este marcată la data de 25 noiembrie, atât în R. Moldova cât și la nivel mondial. Mai mult ca atât, de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, datele şi rapoartele emergente ale celor din prima linie au arătat că toate tipurile de violenţă împotriva femeilor şi fetelor, în […]