Actualitate

Profesorul Alexei Osipov va conferenția la Biserica USM

2677

Vineri, 14 septembrie 2018, la Biserica „Întâmpinarea Domnului” din incinta USM (str. M. Kogălniceanu, 67), ora 18.00,  cunoscutul teolog si profesor Alexei Osipov de la Academia Teologică din Moscova va susține conferința „La ce bun omului Ortodoxia?”. 

A.I. Osipov s-a născut la 31 martie 1938 în orașul Beliov, din regiunea Tula, într-o familie de funcționari. În 1955 a absolvit școala medie din orajul Gjatsk (Gagarin) din regiunea Smolensk, unde locuia din 1952. După absolvirea școlii, însă, a refuzat să meargă la facultate, alegând să studieze Teologia la mănăstire, sub îndrumarea igumenului Nikon Vorobiov, pe care-l cunoștea din copilărie.

În anul 1958, cu scrisoare de recomandare de la Nikon Vorobiov, tânărul A.I. Osipov a fost admis direct în anul IV (ultimul) al Seminarului Teologic din Moscova, pentru că a reușit să susțină toate examenele pentru primii trei ani.

A.I. Osipov a absolvit Academia Teologică din Moscova în 1959, după care și-a continuat studiile la această instutuție, devenind doctor și apoi, în 1964, profesor. 

În cei aproape 60 de ani de activitate profesorală la Academia Teologică din Moscova, apologetul A.I. Osipov a pregătit generații și generații de preoți de pe tot cuprinsul fostei Uniuni Sovietice.

În anii ’80 ai secolului trecut, în plin ateism, casetele cu prelegerile sale pentru studenți erau multiplicate și transmise în secret de la om la om.

Acum, lecțiile profesorului A.I. Osipov, teolog de referință al Bisericii Ortodoxe din zilele noastre, sunt urmărite pe internet de un public impresionant.

 


Articole postate de același autor
8060

Credința nu e magie și nici înlocuitor al strădaniei personale

Există o ciudată ispită ‒ de dreapta, conform Părintelui Cleopa ‒, aş numi-o ispita credinţei considerată ca panaceu totalitar al grijilor şi înlocuitor general al virtuţilor omeneşti, care-i o împătrită ipostază a trufiei combinată cu naivitatea: a) Convingerea că prin credinţă scăpăm de boli, că nu se poate să mai fim bolnavi; sau, dacă ne […]