Un presedinte adevarat este cel care se dedica cetatenilor, ii inspira la lucruri marete si ii convinge sa-l urmeze. Asa este un preot din Salcuta, Causeni. Nicolae Jelihovschi isi dedica practic tot timpul copiilor din sat. Le preda nu doar lectii de religie, ci si ore de teatru. In plus i-a organizat intr-un cor cu care a cutreierat Moldova si Romania. Le-a deschis si un sediu langa biserica, unde tinerii se pot intalni si crea. Iar pentru asta tot satul il respecta si il iubeste.
Pe parintele Nicolae Jelihovschi il gasesti mai des la scoala printre elevi, decat la biserica. Noi l-am prins la o repetitie a teatrului poetic.
Cizela, impreuna cu elevii, miscarile si replicile unei piese scrise de Savatie Bastovoi, una cu care deja au cucerit publicul pe diferite scene.
Elevii, vin, practic in fiecare zi la chemarea preotului ca sa exerseze versurile, notele. Si o fac cu atata pasiune incat nu observa cum trece timpul.
Nicolae JELIHOVSCHI, PREOT, SALCUTA, CAUSENI: "Stam aici pana seara tarziu, studiem, mai discutam.”
Iar muzica pentru piesele pe care le monteaza este compusa de parintele Nicolae care, pentru ca totul sa iasa bine, petrece si nopti in micul sau atelier.
Nicolae JELIHOVSCHI, PREOT, SALCUTA, CAUSENI: "Imi place muzica si pentru asta neaparat gasesc timp.”
Dupa repetitiile de la teatru, parintele alearga la cele ale corului.
Corul Buna Vestire de la Salcuta pe care parintele Nicolae il conduce de 24 ani a devenit cunoscut in Moldova.
Liuba PLESCA, DIRECTOAREA LICEULUI, SALCUTA, CAUSENI: "Ne-au adus faima scolii si chiar a raionului participand la concursuri nationale si internationale.”
Iar fetele sunt obisnuite cu turneele – impreuna cu parintele Nicolae au cutreerat Moldova si Romania, dar au fost si Turcia la festivaluri.
Faptul ca a pus punct repetitiei nu inseamna ca preotul si-a incheiat programul pentru azi. Intr-un sediu mic deschis langa biserica il asteapta alti elevi – gata sa asculte povetele sale care se pare le sunt pe plac – mica incapere e plina de tineret.
Astazi au mai studiat un capitol din Biblie si au urmarit un film despre vicii.
Si toate acestea parintele le face in partea a doua a zilei – de dimineata preda religia la scoala, dar si educatia civica. Isi scrie teza de doctor in istorie si editeaza un ziar religios pentru tineri. Iar slujbele la biserica din Salcuta tot el le tine si, curios, la ele sunt mai multi tineri decat oameni in varsta.
Sorina OBREJA, REPORTER PRO TV: "In fiecare zi, fie ca e iarna, fie ca e vara, copiii din Salcuta vin la biserica. Au aici atatea lucruri interesante de facut incat vin cu placere. Iar parintii lor sunt linistiti stiind ca odraslele le sunt intr-un loc demn si nu prin barurile satului.”
Tot satul stie si apreciaza cat de dedicat este Nicolae Jelohivschi tinerilor si cu cata daruire se ocupa de ei.
Liuba PLESCA, DIRECTOAREA LICEULUI, SALCUTA, CAUSENI: "Il gaseama si la ora 22.00 in sala de festivitati lucrand cu copiii satului.”
"E foarte super. Face atatea pentru tineret.”
"Este un om de aur.”
Nicolae Jelihovschi face parte dintr-o veche dinastie de preoti – bunicii si strabunicii au fost si ei slujitori ai bisericii. Iar tatal sau, care este unul din semnatarii declaratiei de independenta, si-a aparat cu demnitate biserica pe timpul Uniunii Sovietice.
Grigorie JELIHOVSCHI, TATA, PAROHUL BISERICII "ADORMIREA MAICII DOMNULUI", SALCUTA "Mi-am invatat feciorii sa se dedice lui Dumnezeu, dar sa se dedice si tarii.”
Ceilalti doi frati sunt si ei preoti cu carte. Mezinul preda limba engleza in sat.
Iar cei mai marisori dintre cei cinci copii ai parintelui Nicolae sunt decisi sa-i urmeze exemplul.
"Eu vreau sa fiu preot, sa conduc corul artistic, sa predau ora de religie, de educatie civica si de teatru poetic, exact ca tata.”
"Iar eu vreau sa fiu preoteasa!”
Nicolae Jelihovschi investeste in tinerii din sat toata priceperea sa. El spera ca in felul acesta sa poata cladi un viitor mai bun pentru Moldova.
Nicolae JELIHOVSCHI, PREOT, SALCUTA, CAUSENI: "Cred ca Moldova este prea putin iubita si noi insuflam pe toate caile posibile dragostea de tara, de frumos, de traditii.”