Prea Sfințitul Nicodim a participat la solemnitățile dedicate omagierii veteranilor celui de-al II-lea Război Mondial

1213

Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, a participat vineri, 6 mai 2016, la ceremonia de omagiere a veteranilor celui de-al II-lea Război Mondial, ai războiului din Afganistan, ai conflictului armat de pe Nistru, dar și a participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl. Evenimentul este organizat în orașul Edineț al doilea an consecutiv de sărbătoarea Sfîntului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință.

La solemnitate a fost prezent prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip, președintele raionului Edineț Iurie Garas, primarul de Edineț Constantin Cojocaru, comandantul Centrului Militar Teritorial Edineț Vitalie Cuței, oficialități de stat și locale, veterani și militari în termen, reprezentanți ai organelor de drept din teritoriu, locuitori și oaspeți ai orașului.

După parada militară și alocuțiunea șefului Guvernului, Prea Sfințitul Nicodim a rostit un cuvînt de zidire duhovnicească pentru veteranii și participanții la solemnitate, după care a oficiat împreună cu un sobor de preoți o slujbă de pomenire a eroilor căzuți pe cîmpul de luptă și de binecuvîntare a ostașilor.

În continuare, Prea Sfinția Sa a participat la instalarea unei capsule pe locul unde va fi construit în curînd monumentul tuturor eroilor căzuți în război și a depus flori la monumentul „Maica Îndurerată” din oraș.

După festivitate, Prea Sfințitul Nicodim a condus delegația oficială într-un pelerinaj la Mănăstirea „Nașterea Domnului” din comuna Zăbriceni, unde au fost primiți cu multă căldură de părintele stareț, Arhimandritul Damian (Burlacu) și de viețuitorii sfîntului așezămînt. Aici Vlădica l-a decorat pe Premier cu distincția „Sfîntul și Dreptul Nicodim”, în semn de recunoștință pentru susținerea Bisericii Ortodoxe.

Ierarhul a mulțumit domnului Filip pentru faptul că în vremea cînd activa în funcții de conducere la SA „Bucuria” ajuta lunar Mănăstirea și Seminarul Teologic de la Curchi cu produse alimentare și mai apoi cu materiale de construcție pentru restaurarea complexului monastic, iar atunci cînd deținea funcția de director general al companiei de stat TUTUN-CTC, a oferit donații pentru restaurarea Mănăstirii Curchi în valoare de 1,5 milioane lei. Exprimîndu-și gratitudinea, Prea Sfinția Sa l-a îndemnat pe domnul prim-ministru să susțină și în continuare Biserica Ortodoxă cu aceeași rîvnă și dragoste.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni


Articole postate de același autor
1200

Hristos a Înviat! (Moștenire)

Ne-ai dăruit cununa cea divină În loc de spinii ascuțiți ce i-ai purtat Și pentru noi ai plâns în cea grădină, C-au înflorit și spinii în lumină, Slăvindu-te: „Hristos a înviat”!   Din trupul tău făcut-ai miez de pâine, Tu, legământ biruitor peste păcat! Din Crucea Sfântă – drum spre veșnicie, Și armă, și fereastră […]


Foto