Praznicul „Intrării Maicii Domnului în Biserică”, marcat prin slujire arhierească la Catedrala mitropolitană din Chișinău

1064

Biserica Ortodoxă celebrează astăzi sărbătoarea Intrării sau Aducerii Maicii Domnului la Templul din Ierusalim, la vârsta de 3 ani, pentru a fi dăruită Domnului și rămânerea ei în Sfânta Sfintelor până la vârsta de 15 ani, numită în popor şi Vovidenia sau Ovidenia, care înseamnă „ceea ce se face văzută”, închinarea Ei Domnului sau începutul viețuirii Ei cu Dumnezeu.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este cea mai nouă sărbătoare închinată Maicii Domnului, înscrisă în calendar din secolul al VI-lea, după ce s-a ridicat la Ierusalim, sub domnia împăratului Iustinian, o Biserică numită „Sfânta Maria cea Nouă”. Este unul din cele douăsprezece Praznice Împărătești ale Bisericii Ortodoxe, prăznuit la 21 noiembrie / 4 decembrie.

Praznicul a fost cinstit cu multe emoții și bucurii duhovnicești de către clerul catedralei mitropolitane „Nașterea Domnului” din capitală, în frunte cu ÎPS Mitropolit Vladimir, dimpreună cu mulțimea credincioșilor prezenți, printre care numeroși tineri și copii.

În cadrul Sfintei Liturghii de astăzi, ÎPS Părinte Mitropolit Vladimir a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Marcel Baleca, pe seama parohiei cu hramul „Sf. Apostol Luca” din s. Peciște, r-nul Rezina.

Cu acest prilej, după intonarea rugăciunii domnești din cadrul Sfintei Liturghii, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, Prot. mitr. Dr. Vadim Cheibaș, Chelarul Catedralei mitropolitane, a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, în care a subliniat importanța praznicului de astăzi pentru întreaga creștinătate.

La încheierea Sfintei Liturghii mulțime de popor, copii, tineri și adulți, având dezlegare de la duhovnic, s-au împărtășit cu Sfintele și Preacinstitele Taine ale Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cinstitul Său Trup și Scumpul Său Sânge.

După momentul împărtășirii credincioșilor, Mitropolitul țării a înălțat în cadrul Tedeumului, dimpreună cu clerul și credincioșii, rugăciuni către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, prăznuită astăzi, întrucât Ea este Cea Care îi ocrotește, protejează și sfințește atât pe monahi, cât și pe toți credincioșii, și multe minuni se înfăptuiesc prin mijlocirea Ei cu persoanele ce-i solicită cu credință ajutorul.

Aflându-ne în perioada Postului Nașterii Domnului, Vă îndemnăm pe toți să vă apropiați în acest post de Taina Sfintei Împărtășanii, pregătindu-vă înainte de primirea acesteia cu pocăință sinceră, cu multă frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md


Articole postate de același autor
2371

Seminar cu tematica: ”Combaterea și prevenirea violenței în rândurile tinerilor”

Conform Binecuvîntarii Înalt Preasfințitului Vladimir ,Mitropolit al Chisinăului și al Întregii Moldove în perioada Săptămînii Tineretului Ortodox ,”Centrul de zi ” ce activează pe lînga Biserica ‘Întrarea Maicii Domnului în Biserică”, din satul Ulmu, raionul Ialoveni, a găzduit un seminar cu tema ”Combaterea și prevenirea violenței în rîndurile tinerilor”. S-a hotărît de a discuta la […]


Foto