Praznicul Înălțării Domnului la biserica „Sfinții Arhangheli” din satul Sudarca, raionul Dondușeni

1917

Enoriașii bisericii  „Sfinții Arhanghli” din satul Sudarca, raionul Dondușeni, în frunte cu părintele paroh, protoiereul Igor Casap, au primit în ziua praznicului Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos cu trupul la cer vizita Prea Sfințitului Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, care a oficiat aici Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie. Alături de Prea Sfinția Sa la serviciul divin a slujit un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu părintele blagocin, protoiereul Veaceslav Matiescu, și a participat un număr mare de credincioși. După Sfînta Liturghie, Ierarhul împreună cu soborul preoțesc și credincioșii au oficiat slujba unui Te Deum pentru sănătatea părintelui paroh, precum și a tuturor drept-măritorilor creștini prezenți la slujbă.

În tradiţionalul său cuvînt de învățătură, Prea Sfinţitul Nicodim a explicat credincioşilor esența spirituală a parznicului Înălțării Domnului la ceruri. Vlădica a subliniat faptul că Mîntuitorul Hristos a restaurat ființa umană, unind-o cu Dumnezeu, și ne-a arătat scopul vieții noastre pămîntești – calea spre Cer. „Să trăim deci viaţa în lumina acestui adevăr fundamental că Cerul, Împărăţia Cerului, începe de aici de pe pământ, prin viaţa în comuniune cu Dumnezeu prin harul sfinţitor şi se desăvârşeşte după învierea de obşte, în lumina slavei divine.”

Apoi, Prea Sfinția Sa a mulțumit în mod deosebit părintelui paroh Igor Casap pentru dragostea, rîvna și jertfelnicia de care dă dovadă în păstorirea turmei lui Hristos ce i-a fost încredințată, fiind un model de slujire preoțească și bun chivernisitor al bisericii lui Dumnezeu. În semn de aleasă apreciere părintele paroh a fost decorat cu medalia „Sf. Vasile cel Mare” de gradul I. De înalte distincții arhierești s-au bucurat clericul sfîntului locaș, protdiaconul Vasile Pînzari, precum și mai mulți ctitori și binefăcători ai bisericii „Sfinții Arhangheli” din satul Sudarca.

La final, Vlădica a felicitat creștinii cu prilejul binecuvîntatului praznic al Înălțării Domnului și a oferit în dar fiecărui credincios cîte o iconiță.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineţ şi Briceni


Articole Asemănătoare
1468

Praznicul Înălţării Domnului sărbătorit la Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski”

Joi, 9 iunie 2016. Cînd întreaga Ortodoxie prăznuiește Marele Praznic Împărătesc al Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Sfînta și Dumnezeieasca Liturghie în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din orașul Ungheni.      În dimineața zilei Ierarhul, a fost întîmpinat de slujitori și creștini, care de dimineață au pășit pragul Catedralei pentru […]

    Articole postate de același autor
    1397

    Duminica a VII-a după Paști (a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic), la Catedrala mitropolitană

      În Duminica a VII-a după Paști (a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul I Ecumenic), cu binecuvîntarea Întîistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, a fost săvîrșită Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie, la Catedrala Mitropolitană “Nașterea Domnului” din Capitală. Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, împreună cu clericii catedralei mitropolitane. Respectiv, această […]


    Foto