Pr. Dan Damaschin din Iași pornește un proiect de adopție la distanță pentru 400 de copii săraci

4883

Mesaj trimis pe Facebook de Pr. Dan Damaschin, preot misionar la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Cuza-Vodă, Iaşi:

"Doamne ajută! S-a terminat aşteptarea!

8 Iulie 2016! Reţineţi această dată. Va intra în istorie, adică vom intra în istorie! Nu vorbesc de istoria la care se gândesc unii, sigur nu vom fi daţi la Bac, cel mult nişte bătrânele pe banca din faţa scării blocului sau la şedinţa de pe uliţă ne vor transforma în subiect de şedinţă.

Ceea ce vă pot asigura însă, este faptul că, sufleţelul pe care îl veţi ajuta de astăzi înainte, vă va purta în inimă pentru totdeauna. Iar dacă, de bunăvoie şi nesiliţi de nimeni, doriţi să schimbaţi istoria, în calitate de supereroi, sau, vorbind pe înţelesul tuturor creştinilor, Îngeri Păzitori, atunci trebuie să fim conştienţi de altceva, că în afară de Legea Iubirii, ar mai fi câteva condiţii. Regulile jocului în care intraţi (în curând vă veţi da seama că nu e deloc o joacă, dar va fi prea târziu), vi le prezentăm prin amabilitatea domnului Marck Zuckerberg, mai jos.

7 pași de urmat pentru a deveni ,,ÎNGERUL PĂZITOR” alunui copil sărman

  1. Alegeți din lista afișată unul sau mai mulți copii pe care doriți să-i sprijiniți pe o perioadă îndelungată (1-5 ani).
  2. Notați în tabel numele dumneavoastă în dreptul copilului la secțiunea Înger Păzitor. În cazul în care posibilitățile financiare ale dumneavoastră pot asigura doar jumătate sau un sfert din cheltuielile de întreținere a unui copil, după numele dumneavoastră precizați procentul contribuției oferite (25% sau 50%).
  3. Dacă întâmpinați dificultăți în completarea tabelului, lăsați un mesaj și noi vă contactăm imediat.
  4. Pe Messenger în privat, ne lăsați numărul de telefon pentru a vă putea contacta și a vă oferi mai multe detalii.
  5. Odată ales copilul, veți primi în privat informații despre copil, și Contractul de "Adopție la Distanță”.
  6. Expediați contractul semnat în format electronic sau poștal. În cazul în care acest lucru nu este cu putință, discutăm la telefon.
  7. Felicitări! Ați devenit Îngerul Păzitor al unui copil din programul "Dăruim Speranță” De acum înainte, în funcție de categoria de donator în care vă încadrați (A,B,C,D), vă vom oferi toate informațiile necesare.

Vă mulțumim!

DĂRUIM SPERANȚĂ!

Dragi prieteni, prin proiectele noastre dorim să aducem bucurie copiilor și, implicit, famiilor lor, adunând din bunătatea oamenilor și dăruind din suflet, mai departe, speranță. Pe baza misiunii noastre din ultimii doisprezece ani desfășurate în cadrul Maternității „Cuza Vodă” din Iași am înfiinţat Asociația “Glasul Vieții”, în dorința de a împlini porunca Domnului nostru Iisus Hristos de „a ne iubi aproapele așa cum El ne iubește pe noi”.

Maternitatea „Cuza Vodă” este nu doar cea mai mare din țară, după numărul de nașteri, ci și cea mai săracă, drept centru medical al celei mai defavorizate regiuni europene. Această organizație vine în sprijinul mamelor cu mulți copii ce ajung în Maternitatea Cuza Vodă, precum și al femeilor însărcinate aflate în dificultate, prin dăruirea zecilor de voluntari, având drept sprijin material donațiile oamenilor dragi care la fel ca noi, cred într-o lume mai bună, în care, pentru fiecare mamă, nașterea ar trebui să fie cel mai fericit moment al vieții, iar pentru fiecare copil casa, masa, școala și profesia dorită să nu rămână doar un vis.

Pentru a-și îndeplini obiectivele, Asociaţia Glasul Vieţii România desfășoară următoarele proiecte:

1. "Dăruim speranță", program social de sprijin pentru copiii din familii defavorizate de tip "adopție la distanță". Ne propunem, pentru perioada 2016-2020, să unim în aceeași familie 400 de copii și donatorii lor având același scop: "Împreuna facem oameni mari". Concret, unul sau mai mulți donatori vor avea șansa să ofere copilului ales sprijinul material care să-i permită în condiții de viață corespunzătoare o educație de calitate.

2. „Grăuntele de muștar”- oferim sprijn copiilor din familii numeroase, cu situaţie financiară precară, la început de an școlar. An de an, numărul solicitanților a crescut proporțional cu implicarea voluntarilor.

Pentru anul școlar și universitar 2016-2017 vom pregăti:

  • îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite la 700 de elevi și studenți;
  • 12 burse pentru tineri din familiile defavorizate, cu rezultate foarte bune la învățătură.

3. Centrul de ocrotire al mamelor și al pruncilor „Casa Vieții – Sfânta Elena” (în construcție), în colaborare cu Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Beldiman. Centrul va dispune de 24 de locuințe protejate pentru 48 de mame singure și copiii lor, aflați la grea încercare . În toamna anului 2016 primele mame (studente și eleve aflate la studii în orașul Iași) vor avea o casă a lor.

4. Centrul medical "FemClinic", cabinet de consultații gratuite pentru femeile defavorizate, în parteneriat cu asociația Primul Pas Iaşi. Este inițiativa noastră pentru prevenirea bolilor grave la femeile care nu-şi permit "luxul" unor investigaţii medicale de specialitate şi mai ales, pentru a ajuta mamele însărcinate marginalizate de familie şi societate

5. „Naşterea pruncilor, cale de mântuire” . Intensificarea misiunii noastre în plan social din cadrul Maternităţii Cuza Voda a determinat dezvoltarea unui program permanent de sprijin pentru mamele din cele două maternităţi din Iaşi aflate în dificultate:

  • zilnic, la externare, în medie, 3 mame, solicita sprijin constând în bani pentru transportul la domiciliu, scutece de unică folosinţă, haine pentru adulţi şi nou născuţi, alimente şi medicamente;
  • pe perioada spitalizării, sute de mame, anual, solicita ajutor pentru a avea minimul necesar (pijamale, articole de igienă, medicamente, supliment alimentar);
  • deoarece, în Centrul Regional de Neunatologie din Iaşi sunt trataţi mii de copii din toate judeţele Moldovei, exista mult prea multe mame nevoite să doarmă în locuri necorespunzătoare pentru a fi alături de pruncii bolnavi. Pentru a ajuta aceste mame, am închiriat un spaţiu corespunzător în apropierea spitalului;
  • la marile sărbători creştine, şi ori de câte ori avem ocazia, toate pacientele din spital primesc din partea bisericii o masă caldă corespunzătoare pregătită la bucătăria spitalului sau în regim catering, precum şi daruri constând în articole de îmbrăcăminte, igienă şi jucării.

6. „Familia, binecuvântarea lui Dumnezeu” – Casele Speranţei. Prin acest proiect asigurăm materiale de construcţie şi bani pentru construirea şi refacerea locuinţelor pentru tinerii proveniţi din centrele de plasament, deveniţi părinţi. Pentru a-i ajuta să-şi crească copiii, achiziţionăm animale (vaci, capre, cai) pentru întreţinerea acestora. Din 2014 am inițiat construirea a doua „cartiere” de căsuţe pentru astfel de familii aruncate efectiv în canale, pe terenul unei parohii din zona dealurilor Bârnovei (fosta ferma Ciurea), respectiv în zona Galata-Bejan. Prin intermediul acestui proiect s-au construit şi s-au reparat mai mult de douăzeci de case şi am achiziţionat zeci de vaci, porci şi cai.

5. „Sărbătorile creştine, bucuria tuturor”. Sărăcia se simte cel mai tare atunci când toţi sărbătoresc, de aceea, aproximativ 70 de familii cu peste 400 de copii, cazuri „consecrate”, sau cu urgențe majore (boli, accidente) primesc alimente îmbrăcăminte şi articole de igienă, de sărbătorile cele mai mari din an: Naşterea Domnului, Învierea Domnului, Buna Vestire şi Sfinţii Cosma şi Damian (hramul de vară al Bisericii Naşterea Domnului). Tot în aceste zile de mare sărbătoare pregătim mâncare pentru o masă cu bucate alese, mamelor din Maternitate (ne dorim ca cel puțin în aceste zile sfinte, aproximativ 200 de mame și bolnave să aibă o masă corespunzătoare).

,,Împreună facem oameni mari!”

Completând activităţile din proiectele în derulare, în noiembrie am lansat un nou proiect de suflet – “Dăruim speranţa”, prin care, cu ajutorul dragilor noştri prieteni şi iubitori de bine, dorim să aducem speranţa în sufletul a 400 de copii din 70 de familii, din cele mai sărace zone ale judeţului Iaşi.

Proiectul a debutat din dorinţa de a face cei 400 de copii să creadă cu adevărat că una dintre cele mai mari bucurii ale creştinilor este naşterea Domnului şi că aceasta minune se repeta pentru fiecare dintre ei.

Cum fericirea unui copil n-ar trebui să aştepte o singură zi în an, ne-am dorit să aducem o masă caldă, haine, jucării şi multă bucurie acestor copii, şi la Marea Sărbătoare a Învierii Domnului, lista iniţială a celor 400 de copii lărgindu-se la 550, pentru că sărăcia copleşeşte multe familii.

Văzând că oamenii sunt buni şi îşi doresc să dea din ce au şi celor mai încercaţi de nevoi, ne-am propus să extindem acest proiect pe durata întregului an, pe o perioadă de 5 ani. Experienţa noastră bogată în această zonă, ne-a învăţat că numai investind pe termen lung în educaţia şi bunăstarea copiilor, putem cu adevărat să-i ajutăm să aibă un viitor mai bun.

O lume educată, este o lume mai bună, iar pentu copiii noştri educaţia este singura şansă de a trece barierele create de mediul în care se dezvolta acum. Mai mult decât atât, nivelul de educaţie este un indicator al nivelului de dezvoltare al unei societăţi, ceea ce ne demonstrează că nivelul scăzut de dezvoltare al României şi în mod deosebit al regiunei noastre, este strâns legat de nivelul extem de scăzut al educaţiei populaţiei zonei. Deşi învăţământul în România este gratuit şi obligatoriu, rata analfabetismului, abandonului şi al mediocrităţii este încă foarte ridicată, exemplul părinţilor care nu au urmat nicio formă de învăţământ fiind copiat mai departe de către copii acestora, sărăcia fiind principala cauză.

Pentru a-i susţine pe copii să ducă o viaţă cât mai normală, să ajungă adulţi responsabili şi baza a societăţii noastre, să-i facem OAMENI MARI – la propriu şi la figurat, ne dorim să-i sprijinim pe parcusul anului, prin a le oferi:

  • îmbrăcăminte şi încălţăminte, adaptate fiecărui sezonului;
  • rechizite, care să-i ajute să-şi ducă de la început, până la sfârşit, anul şcolar;
  • material pentru activități vocaționale, (de exemplu, materiale de pictură, pentru cei cu pasiune şi aptitudini în artele plastice, sau instrumente muzicale, pentru cei cu aptitudini în această direcţie, articole sportive de calitate, etc.);
  • burse pentru continuarea studiilor, celor care termina ciclul gimnazial şi liceal;
  • programe de tip "Școală după şcoală", cu o gustare şi ajutor în efecturea temelor, după terminarea orelor de curs;
  • mediatații suplimentare cu profesori de specialitate;
  • rezidență de tip internat pentru copiii cu rezultate bune la învăţătură, care doresc să-şi continue studiile;
  • pachete cu jucării, alimente şi dulciuri, la marile sărbători de peste an, zi aniversara, 1 Iunie;
  • excursii, tabere, drumeții;
  • evaluare medicală şi investigaţii de specialitate (consult oftalmologic, cardiologic, pediatric, etc.);
  • intervenţii în caz de urgenţă şi nevoi speciale (reparaţii locuinţe, achiziţii de animale domestice, ajutor în caz de calamităţi).

Toate acestea nu sunt posibile, fără ajutorul dumneavoastră!

Dacă doriţi să “Dăruim speranţa” împreună, ne puteţi sprijini astfel:

  • “adoptând” un copil, din lista noastră, pe care să-l ajutaţi în perioadele de campanie, din timpul anului. În perioada campaniilor de Crăciun şi Paşte, se fac pachete cu haine, dulciuri, jucării/rechizite (în funcţie de vârstă) şi bani, pentru a le achiziţiona alimente pentru mesele de sărbătoare;
  • prin burse oferite lunar copiilor ce vor să-şi continue studiile;
  • prin sume mai mici, sau mai mari, în funcţie de posibilităţi, donate în contul asociaţiei, pe care le vom aloca, în funcţie de nevoile identificate.

Ce înseamnă să fii donator în Proiectul "Dăruim speranţa"?

Pentru a-i proteja pe copii de eventualele derapaje ale familiei precum şi din partea unor persoane rău intenţionate, pe baza experienţei noastre, ne simţim obligaţi să prezentăm un statut clar al donatorului, în funcţie de recomandările şi serviciile pe care le oferă. De asemeni, cunoscând dorinţa deosebită de a ajuta raportată la posibilităţile materiale propunem următoarele categorii de donatori cu drepturi şi obligaţii specifice.

DONATOR A - este susţinătorul a cel puţin 2 copii cu donaţii lunare de cel puţin 200 lei (50 euro, dolari sau lire pentru cei din străinătate) iar în cazul copiilor de liceu şi facultate, suma va creşte corespunzător cheltuielilor de cazare şi transport. Donatorul va avea acces la contul rezervat pe platforma electronică cu informaţii actualizate şi imagini despre evoluţia copilului. Comunicarea directă cu copilul se poate face doar prin intermediul asociaţiei, iar pentru vizită la domiciliu este de dorit o recomandare din partea parohiei sau comunităţii de care aparţin. De asemeni, în semn de recunoştinţă faţă de bunătatea dumneavoastră, vă putem oferi dovada bucuriei copilului ajutat, prin felicitări realizate de acesta, cu ocazia celor două mari sărbători, de peste an, dar şi dovada progresului şi a rezultatelor şcolare, pentru copiii beneficiari de burse şi locuinţe sociale, pentru continuarea studiilor. Donatorul poate trimite colete şi bunuri materiale fără a specifica date personale pentru a evita deranjul din partea familiei copilului.

DONATOR B - este persoana care va susţine un singur copil şi va avea acces la platforma electronică, precum şi materialale realizate de copil. Comunicarea directă şi vizitele la copilul familiei vor fi posibile după primii 2 ani de susţinere, de asemeni cu recomandare

DONATOR C - poate fi orice doritor care intenţionează să susţină alături de alţi donatori unul sau mai mulţi copii, cu o sumă de bani pe durata întregului program. Accesul la informaţii va fi limitat doar la cele despre evoluţia şcolară şi va primi din partea copilului felicitările ocazionale

DONATOR D - este orice persoană care doreşte să contribuie discret sau sporadic financiar sau material (alimente, medicamente, haine, rechizite, jucării, etc.) copii din programul nostru.

Pentru a ne putea fi alături în a dărui speranţa, ne puteţi contacta la telefon 0744.798.610, sauemail: [email protected].

Aici puteți intra și vedea lista cu copii de ajutat.

sursa http://ortodoxiatinerilor.ro/


Articolul Următor
Articole Asemănătoare
1719

Donație de hăinuțe pentru copii

Dorința unor creștini ortodocși din Franța a fost de a ajuta cele mai frumoase suflețele din orașul Fălești. Astfel o donație de hăinuțe a ajuns la destinație la Casa Speranței pentru copii din orașul Fălești. Actul de caritate a fost adus la îndeplinire de părintele – blagocin Oleg Fistican și părintele – paroh al paraclisului […]

Articole postate de același autor
9711

Cât a trebuit să vă aștept!

Era o zi tristă de iarnă. Un biet băiețaș de 7-8 ani, singur și tremurând de frig, stătea pe o bancă, în grădina unui oraș. I-o fi fost tare frig, căci hăinuța de pe el era subțirică, iar pantalonașii aveau două găuri mari la genunchi. Buzișoarele îi erau vinete și fața slabă îi era galbenă […]