Părinţilor, educaţi-vă copiii să fie recunoscători şi mulţumitori!

10757

Feriţi-vă de oamenii nerecunoscători! Dacă vedeţi un om nemulţumitor, rugaţi-vă pentru el fără ca să-l judecaţi. Părinţilor, educaţi-vă copiii să fie recunoscători şi mulţumitori! Aceste calităţi sunt cele mai importante pe care trebuie să le cultivaţi la copii.

Educaţi în copii credinţa şi recunoştinţa, iar toate celalte cunoştinţe – se vor adăuga. Iar dacă credeţi că recunoştinţa de la sine va răsări şi rodi în inima copiilor voştri, să ştiţi că vă înşelaţi amarnic: diavolul nu va sta cu mâinile în jos, ci se va strădui să semene nerecunoştinţa diavolească în inimile copiilor, căci el însuşi, este nerecunoscător faţă de Dumnezeu. Şi atunci voi, părinţilor, veţi culege roadele nepăsării voastre şi roadele celui mai îngrozitor viciu – al nemulţumirii, din cauza căruia singuri veţi suferi şi vă veţi înspăimânta. Şi doar după multe şi grele încercări, copiii voştri vor conştientiza greşelile comise.

De multe ori sunt întrebat cum trebuie să ne rugăm şi ce este rugăciunea. Răspunsul îl găsim la Sfinţii Părinţi care spun foarte simplu: A te ruga înseamnă a mulţumi. Cultivând recunoştinţa, noi cultivăm în sine viaţa duhovnicească. Noi cultivăm în sine creştinul.

Trebuie să mulţumim pentru fiecare om întâlnit în viaţa noastră. Nu trebuie să ne intereseze dacă ei ne sunt sau nu recunoscători. Să ne străduim să avem o inimă recunoscătoare şi mulţumitoare în orice situaţie.

Arhimandritul Tihon Şevkunov

sursa copilortodox.wordpress.com


Articole Asemănătoare
11952

Tu nu ai să mori niciodată

Cu aceasta închei deobicei predica de la cuninie: că numele de mire şi mireasă nu durează 24 de ore, şi îi îndemn ca atunci când ne întâlnim, să îmi spună: Părinte, iată mireasa mea! Părinte, iată mirele meu! Şi apoi le spun un lucru pe care l-am aflat de la părintele Stăniloae, deşi am aflat […]

Articole postate de același autor
4028

Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are…

  Unul dintre oraşele Rusiei centrale, care trecuse rând pe rând în mâinile taberelor aflate în luptă, a ajuns sub o stăpânire nouă; în orăşelul cu prici­na se afla o femeie, soţie de ofiţer rus, cu cei doi copii ai săi. Se ascunsese la marginea oraşului, într-o căsuţă lăsată în părăsire, şi hotărâse să aştepte […]