Cu surogate nici Dumnezeu nu ne poate sătura!

2394

Maică, mă uit trei-patru ore la televizor şi mă mustră conştiinţa că la rugăciune stau trei-patru minute. Ce să fac, cum să mă mobilizez pentru rugăciune?

Păi, uite, deschide televizorul 3-4 minute, închide-l; roagă-te 3-4 minute, deschide-l şi închide-l şi iar în­chide-l şi tot aşa… Nu zic să inversezi total, dar fă parte egală la început. Zi „Tatăl nostru” de trei ori şi pe urmă uită-te trei minute la televizor! Greu, nu?

De ce ne uităm la televizor? Ca să „uităm” de noi! De ce ne rugăm? Ca să ne amintim de noi, să ne întâlnim cu noi! Dar nouă nu ne place să ne întâlnim cu noi, pentru că suntem răi, suntem ranchiunoşi, nu iertăm, nu… nu… nu…!

Păi, când mă uit la film mă consolez: uite, aşa nici eu n-am avut noroc… Și mă identific cu persona­jele şi trăiesc o viaţă de personaj de telenovelă… Urâtă viaţă! Nu?

Oare chiar nu vreţi să aveţi o viaţă mai fru­moasă? Sufletul omului se hrăneşte cu frumuseţe, aşa că să producem frumusețe! Şi sunt mari rezerve şi se creează mereu altele pentru că omenirea a produs multe lucruri fru­moase. Există muzică frumoasă, există filme frumoase, cerul e încă frumos şi întreaga natură mai are multe fru­museţi nepângărite de om. Nu ai timp să le vezi? Dar când te uiţi la TV, uite, 4 ore, de unde ai timp? Acest privit care îţi dă mustrări de conştiinţă este o patimă, ca fumatul, ca băutul, este o dependenţă, pentru că te ajută să uiţi şi să fugi de cele dureroase ale vieţii. Sau care nu-ţi plac. Ca să te bucuri de viaţa ta, e nevoie să o trăieşti conştient şi deplin aşa cum este, cu dureri şi mângâieri, cu pierderi şi câştiguri, ştiind că sub toate trăirile noastre există bucuria pe care ne-a adus-o Hristos.

Pune început bun şi zi: „Astăzi, chiar dacă mor şi nu mă mai uit 4 ore la televizor!”. Şi spui în faţa icoanei ce ai de gând să faci cu acel timp.

Ajută-te de rugăciunea de peste zi, cea de toată clipa. Zi „Doamne Iisuse” cu buzele, cu mintea, cu gândul, când faci lucruri care nu cer atenţie prea mare: spălat, îmbră­cat, când mergi…

Aşa vei descoperi că ai timp de rugăciune şi rugăciunea te va învăţa să mergi mai departe! Că ea e legă­tura vie cu Dumnezeu Cel viu!

Dar cu surogate nici Dumnezeu nu ne poate sătura!

Monahia Siluana Vlad, Deschide cerul cu lucrul mărunt, Editura Doxologia, Iași, 2013, p. 55-56


Articole Asemănătoare
2178

Tinerii, internetul și viața duhovnicească

Dependența tinerilor de internet, ascunde un pericol ce are o legătură strânsă dintre aceasta și numeroasele cazuri de depresie apărute în ultimul timp.  Folosirea exagerată a internetului explică motivele si efectele nocive asupra sănătății mintale și spirituale. Atmosfera ireală sau fantastică în care de multe ori se află tinerii produce anumite modificări în psihicul adolescentului. […]

Articole postate de același autor
1972

Grija cea lumească s-o mai lepădăm…

Mulți dintre noi se scufundă în grijile lumești. Nu au timp decât pentru mâncare, chitit și lucru. Altceva nici nu știu să facă. Au impresia că aceasta este viața. Însă nu poți trăi asemenea unor plante sau animale. Viața e ceva mai mult. În primul rând, e un dar divin, apoi – o misiune, una […]