Duminica Mironosiţelor sărbătorită la Mănăstirea Suruceni

1247

Ca nişte raze ale mărturisirii v-aţi adunat în jurul Soarelui dreptăţii, Sfintelor femei mironosiţe, şi cu razele cuvintelor voastre aţi luminat sufletele cele ce se tânguiau pentru moartea Cuvântului, pe Care îngerii Îl săvesc neîncetat cu cântări de: Aliluia ! (Acatistul Sfintelor Femei Mironosițe)

În Duminica a treia după  Paști, cea a Mironosițelor, numeroși creștini s-au adunat la Mănăstirea Suruceni pentru a participa alături de obștea monahală la Sfânta Liturghie oficiată de slujitorii așezământului monahal.

Duminica Mironosițelor, prin pilda femeilor purtătoare de mir, ne oferă exemplul de credință și nădejde, fără de care dragostea nu poate fi lucrătoare.

Trăim vremuri în care îndoiala ne macină sufletele, când foarte ușor ne pierdem și acea puțină dragoste și credință pe care am reușit s-o dobândim. Totuși, nu ar trebui să deznădăjduim. Evanghelia acestei duminici ne arată că Dumnezeu le este aproape nu celor puternici și tari, ci femeilor, celor care sunt simbolul discreției și tandreței, al slăbiciunii fizice. Ele sunt cele care nu au luat în considerare frigul dimineții și piatra cu care a fost pecetluit mormântul, nu s-au îndoit că-L vor vedea pe Domnul. Nu le e frică de ostași, nu le e frică de iudei, nu se închid în foișorul cel de sus, nimic din toate acestea.

Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune: „Femeile priveau cele ce se petreceau (pătimirile şi răstignirea Domnului); femeile care suferiseră alături de El, care plânseseră pentru El. Uită-te cât de mare e stăruinţa lor! I-au urmat slujindu-L şi au fost de faţă şi în mijlocul primejdiilor. De aceea au şi văzut totul: cum a strigat, cum Şi-a dat sufletul, cum s-au despicat pietrele şi pe toate celelalte. Şi ele au fost cele dintâi care L-au văzut pe Iisus înviat; şi neamul acesta femeiesc osândit, neamul acesta, el s-a bucurat cel dintâi de vederea bunătăţilor; neamul acesta femeiesc a arătat bărbăţie; ucenicii au fugit, dar femeile au rămas.  Ai văzut curajul femeilor? Ai văzut dragostea lor? Ai văzut măreţia sufletului lor..?”

„Aceste femei au fost cele mai fidele ființe, dintre toți cei care I-au urmat Mântuitorului. Nu le-a fost frică, au avut curajul să-I rămână alături, și atunci când a fost omorât, și când a fost pus în mormânt. I-au slujit cu credincioșie în timpul vieții, dar au continuat să-I slujească și după moarte. Pe aceste femei, pe care tradiția le numește ucenițele Domnului, le sărbătorește Biserica în această duminică. E un titlu ce li se cuvine pe drept, pentru fidelitatea lor faţă de Învăţătorul, o fidelitate nu numai până la moarte, ci chiar şi dincolo de moarte”- a menționat în predica sa părintele Mihail Costandache,  clericul mănăstirii Suruceni.

La finalul Sfintei Liturghii, tuturor femeilor prezente li s-au oferit flori din partea obștii monahale.

Duminica Mironosițelor este Duminica femeii creștine, cea care este căutătoare de Dumnezeu. Iar adevărata imagine a femeii creștine este cea a unei mironosițe, care dis-de-dimineață, în prima zi a săptămânii, Duminica, pe când răsare soarele, merge la Izvorul învierii, care este Biserica, unde primește darurile dătătoare de viață: credința, nădejdea și dragostea.

sursa http://manastireasuruceni.md


Articole postate de același autor
7602

Să nu-L constrângem pe Dumnezeu cu rugăciunile noastre

Să nu-L constrângem pe Dumnezeu cu rugăciunile noastre. Să nu cerem de la Dumnezeu să ne slobozească de ceva, boală etc. sau să ne rezolve problemele noastre, ci să cerem putere și întărire de la El, ca să putem suferi. Așa cum bate El cu noblețe la ușa inimii noastre, tot astfel și noi să […]