Părintele Stelian Tofană face un apel la calm pentru credincioși: „Nu vă clătinați așa, la orice adiere de vânt!”

2928

După ce deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a cerut să nu se mai țină slujbele în biserici din cauza coronavirusului și a solicitat Guvernului să ia măsuri în acest sens, reprezentanții bisericii ortodoxe se arată contrariați.

„Acest lucru nu se va întâmpla, pentru că slujbele trebuie ținute în biserici. Noi nu putem să înțelegem o biserică fără creștini. Nici nu ne putem imagina că slujbele vor putea să intre pe rețeaua de internet, pe Facebook sau în altă parte, să stăm acasă, în fotoliu, și să urmărim ceea ce se petrece în biserică. Credinciosul beneficiază de o putere a lui Dumnezeu în timp ce se află în biserică. Acest lucru (sistarea slujbelor, n.red.) cu greu va putea fi acceptat de către biserică”, declară părintele Stelian Tofană.

Referitor la reținerea credincioșilor care vor să se împărtășească în această perioadă a postului Paștelui, părintele Tofană spune că nu există nicio justificare pentru această teamă: „Sunt mai bine de 2000 de ani de când oamenii se împărtășesc din același potir. Nu a consemnat nimeni în istorie vreun caz măcar că cineva s-ar fi îmbolnăvit de acolo sau să fi constatat medicina că îmbolnăvirea cuiva s-a datorat faptului că s-a împărtășit din potir. Atât creștinii, cât și noi, preoții, ne împărtășim din același potir. Dacă ne gândim că acolo, în potir, nu este pâine și vin, ci este însuși Mântuitorul Hristos, atunci nu ar mai trebui să avem nicio teamă. Asta este o nebunie care va trece rapid, o isterie a oamenilor, produsă de alții. Poate totul a fost calculat. Desigur că biserica trebuie să fie receptivă la tot ceea ce se întâmplă în societate, însă aceasta nu este o instituție omenească, ci una divină”, menționează părintele Tofană.

„Sunt preot de 36 de ani și nu m-am confruntat niciodată cu o asemenea situație. Nici nu am citit vreodată, undeva, în toată viața mea și în toată pregătirea mea teologică ceva asemănător în istoria bisericii”

„Oamenii să vină la biserică, să creadă în tot ceea ce înseamnă Dumnezeu pentru ei. Să nu pună la îndoială credința lor, nici să nu judece din perspectiva curentelor sociale care vin și dispar. Să nu aibă nicio teamă, să vină în continuare la biserică și să participe la rugăciune. Tocmai de aceea să mergem în biserică, ca Dumnezeu să îndepărteze din lume, din viața oamenilor, astfel de sincope. În astfel de momente este nevoie de mai multă rugăciune. Calm, calm și în continuare liniște în sufletele oamenilor. Să nu clătinați așa, la orice adiere de vânt!”, încheie părintele.

sursa https://www.servuscluj.ro/


Articole postate de același autor
7305

Roadele duhovniceşti ale postului – gânduri la începutul Postului Sfinţilor Apostoli

În zilele noastre mulţi creştini nu dau postului importanţa cuvenită, îl ţin fără tragere de inimă sau nu îl ţin deloc. Postul însă trebuie primit cu bucurie, nu cu frică şi părere de rău, căci nu este înfricoşător pentru oameni, ci pentru diavoli, în cazul demonizaţilor, postul poate face mult, mai ales când este însoţit […]