Părintele Pavel și-a împărțit viața între Spitalul Universitar și mănăstire. După ce a obținut titlul de doctor în medicină ajută bolnavii gratuit în cabinetul mănăstirii

1331

Părintele Pavel Mincă este unul dintre monahii mănăstirii Turnu de lângă Ploiești. Ani de-a rândul cei ce au mers la Spitalului Universitar l-au întâlnit pe culoarele acestuia sau au fost tratați de dânsul, părintele Pavel fiind medic specialist în medicină internă la Spitalul Universitar de Urgență din București și asistent la Universitatea de Medicină București. Simțind nevoia de a nu se rupe de rânduiala slujbelor din mănăstire dar fiind chemat și la spital, acesta făcea naveta între mănăstire și spital adeseori în fiecare zi.

Născut în Bucureşti, a fost din tinerețe pasionat de filosofie și psihologie, dar la un moment dat, în 1996, și-a dat seama că vrea să intre în viața monahală și și-a urmat această dorință. Medicina a urmat-o ca pe o ascultare primită de la starețul Mănăstirii Turnu, povestește părintele Pavel.

„Când eram la liceu într-o clasă de fizică-chimie și toți colegii mei învățau pentru a intra la Medicină, eu le spuneam: «Duceți-vă voi la Medicină, eu nu am treabă cu asta». Și acum mă întâlnesc cu ei prin spitale, iar ei îmi mai spun zâmbind: Tu erai cu filozofia, cu teologia, acum ești medic…”.

Astăzi părintele este „doctor fără de arginți” la cabinetul din cadrul Centrului socio-medical „Sfântul Dorotei” de la Mănăstirea prahoveană Turnu. Aici părintele asigură ecografie generală, ecocardiografie, EKG, consult de medicină intern, consultațiile și investigațiile fiind gratuite. „Dacă nu există Dumnezeu, adică nu există viață veșnică, dacă nu ai un sens pozitiv al vieții, atunci absolut totul este absurd, de la atom, până la cel mai mare geniu al omenirii”, mărturisește părintele Pavel.

Părintele crede că cele două aspecte ale ființei umane trebuie tratate împreună, pe lângă lucrarea medicului este importantă rugăciunea bisericii. ”Atunci când sfinții se unesc în rugăciune, Dumnezeu le împlinește ruga”, spune acesta punctând faptul că cele două se completează una pe alta. 

„Medicul să meargă înainte cu încredere, cu curaj, să fie același medic de jertfă care a fost medicul român dintotdeauna și să nu ezite să meargă mai departe, să lucreze cu adevărat pentru pacient. Iar pacienții să știe că medicii sunt mâna lui Dumnezeu întinsă către ei.”

Sursa: avereabisericii.ro


Articole postate de același autor
21613

Mitropolitul Onufrie al Kievului, subordonat Patriarhiei Ruse, i-a cerut lui Putin să înceteze războiul

Înaltpreasfințitul Onufrie, mitropolit al Kievului și al Ucrainei, care este și conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse în țara vecină, i-a cerut președintelui Putin să înceteze imediat războiul din Ucraina și a încurajat armata ucraineană să-și apere Patria. Adresarea ierarhului vine după declarația liderului de la Kremlin, care motiva invazia armatei sale în Ucraina inclusiv prin necesitatea […]