Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci la Catedrala Mitropolitană “Nașterea Domnului” din Chișinău

1288

Duminică, 27 septembrie 2020, cu ocazia marelui praznic al Înălțării Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din municipiul Chișinău.

Înaltpreasfinției Sale i-au coliturghisit: Secretarul mitropolitan și eclesiarh al Catedralei mitropolitane, Prot mitr. Vadim Cheibaș, împreună cu soborul de preoți și diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost oferite la Sfânta Liturghie de corul mixt al Catedralei Mitropolitane condus de dna dirijor Angela Angheni.

În această zi a sărbătorii «Înălţării Sfintei Cruci» lumina Sfintei Cruci ne cheamă să ne întărim credinţa şi să sporim în iubirea jertfelnică, smerită şi milostivă a lui Hristos care s-a arătat pe Cruce.

Legătura tainică între crucea lui Hristos şi persoana lui Hristos este exprimată duhovniceşte de Sfântul Apostol Pavel în cuvintele: «Cuvântul crucii pentru cei ce pier este o nebunie, iar pentru noi cei ce ne mântuim este puterea lui Dumnezeu».

Spre deosebire de alte praznice împărătești, Înălțarea Sfintei Cruci se serbează cu post, pentru că ea ne aduce aminte de Patimile și moartea Mântuitorului.

După Liturghie, Întâistătătorul a binecuvântat credincioșii veniți pentru a aduce cinstire Sfintei Cruci – semn al identităţii creştinilor, cinstită încă din timpul Sfinţilor Apostoli.

Slujba în cinstea Înălțării Sfintei Cruci a fost transmisă în direct de IP Compania „Teleradio-Moldova”, iar comentariile liturgice au fost oferite de către jurnalistul Iulian Proca.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
2147

Viața copilului – între libertate și organizare

Părinții sunt datori să organizeze viața copilului lor în așa fel încât acesta, pe de o parte să simtă că este liber, iar de cealaltă parte, să aibă conștiința profundă că nu trebuie să facă tot ceea ce vrea. Nu pentru că va fi pedepsit sau amenințat, ci pentru că nu le știe pe toate, […]