Cele trei sâmbete

3522

Când Bătrânul dorea să ne ajute să punem capăt vreunei deprinderi rele ne spunea mereu povestea celor trei sâmbete. Cândva, pe când era copil încă, obişnuia să rostească un anumit cuvânt rău. Când a înţeles asta, a luat hotărârea de a-l nimici, de a-l scoate din minte. Dar nu era treabă uşoară. Totuşi, a cugetat în sinea lui: timp de trei sâmbete nu voi mai rosti acest cuvânt. A făcut întocmai şi, într-adevăr, după trei sâmbete, şi-a atins scopul, încetând să mai rostească acel cuvânt.

A aplicat în continuare aceeaşi metodă preţ de alte trei sâmbete, apoi alte trei, pentru ca, încetul cu încetul, să pună capăt deprinderii celei rele.

Şi pe noi ne sfătuia să ne dezrădăcinăm deprin­derile rele nu brusc sau cu violenţă, ci domol, încetul cu încetul, cu exerciţiu intens de voinţă şi cu răbdare.

Extras din Părintele Porfirie. Fapte minunate şi învăţături, Editura Bunavestire, 2011, p. 59


Articole Asemănătoare
3388

Sindromul ”Cel-Mai”

Nu spuneți unui copil ”ești cel mai bun”, ”cel mai frumos”, ”cel mai talentat” – e destul să-i spuneți: ”ești bun”, ”ești frumos”, ”ești talentat”. Sînt mai multe motive pentru care ”cel mai” este un adaos nefericit: 1) mai întîi, pentru că este o minciună, nici Dumneavoastră, nici eu, nici nimeni altcineva nu știe unde […]

Articole postate de același autor
9845

Părinţilor, educaţi-vă copiii să fie recunoscători şi mulţumitori!

Feriţi-vă de oamenii nerecunoscători! Dacă vedeţi un om nemulţumitor, rugaţi-vă pentru el fără ca să-l judecaţi. Părinţilor, educaţi-vă copiii să fie recunoscători şi mulţumitori! Aceste calităţi sunt cele mai importante pe care trebuie să le cultivaţi la copii. Educaţi în copii credinţa şi recunoştinţa, iar toate celalte cunoştinţe – se vor adăuga. Iar dacă credeţi […]