Părintele Octavian Moșin: Educația religioasă a copiilor începe acasă

1809

În cadrul emisiunii „Sputnik Matinal”, părintele Octavian Moșin a vorbit despre importanța religiei în societate și rolul familiei în procesul de educație religioasă în viața tinerilor.

      2019_02_15_podcastreligieparintiMD_jecnz4d1.scn

Prin educație religioasă trebuie să realizăm de fapt o reală cultivare a spiritului. Ea ne ajută să construim un sistem de valori spirituale racordate la personalitatea fiecăruia dintre noi și materializarea în comportamente integratoare în viața comunității din care facem parte și a societății în ansamblu.

Părintele Octavian Moșin susține că la capitolul educație religioasă în societatea noastră există multe lacune.

„Zilnic ne axăm pe diverse domenii, avem alte priorități și uităm de faptul că educația religioasă îl formează pe om. Ne naștem indivizi și vrem să devenim personalități și în acest proces complex care durează toată viața depunem eforturi ca să deprindem niște abilități, să avem o carieră profesională, însă în acest proiect al formării noastre adesea îl excludem pe Dumnezeu. Poți să ai de toate, dar la un moment vei realiza că fără ajutorul Domnului nu poți face nimic. Viața pământească este prea scurtă, de aceea suntem chemați spre lucruri mai importante decât a mânca, a bea și a ne satisface niște plăceri”, a declarat părintele.

Educația ar trebui să fie prioritatea fundamentală a oricărei societăți care dorește progresul spiritual și bunăstarea materială a poporului. Părintele Octavian Moșin susține că educația este forma cea mai înaltă în lucrarea de modelare și formare a caracterului și personalității copiilor și tinerilor. Familia are un rol esențial în stabilirea reperelor valorice ale copiilor și în procesul de educație religioasă în viața tinerilor.

„Practic, totul începe de acasă și oricât de multe eforturi ai depune din exterior, totul are un început în familie. Părinții sunt un exemplu pentru copiii lor și trebuie să-i învețe de mici copii valorile spirituale și să le cultive dragostea față de Dumnezeu. Noi, slujitorii Domnului, încercăm să-i ajutăm și să-i ghidăm pe oameni prin prisma bisericii să vadă lucrurile nu doar pe orizontală, dar să aibă și verticalitatea vieții”, a relatat părintele Octavian Moșin.

sursa sputnik.md


Articolul Următor
Articole postate de același autor
2346

„Cum este mai bine – să ne împărtăşim des sau să ne împărtăşim rar?”

Mi s-a pus această întrebare odată la Cluj-Napoca. M-au întrebat: „Cum este mai bine – să ne împărtăşim des sau să ne împărtăşim rar?”. Le-am răspuns: „Nu ştiu. In rugăciunile pe care le citim înainte de Sfânta Impărtăşanie nu se vorbeşte despre împărtăşania deasă sau rară, ci numai despre împărtăşirea cu vrednicie. Aşa că, dacă cineva se […]