Părintele Marcu Petcu de la Mânăstirea Sucevița: Atunci când va înceta liturghia, atunci când nu vom mai pomeni pe cei adormiți, lumea va înceta să mai existe

2651

Postul public de televiziune franceză ,, Arte’’ transmite în perioada 15/09/2018-14/10/2018 filmul ,, Roumanie, la beauté sacrée des monastères peints’’ - ,,România, frumusețea divină a mânăstirilor pictate’’. Filmul relatează despre mânăstirile pictate din Bucovina, România, mai exact este vorba de mânăstirea Sucevița (https://www.arte.tv).

Extras din prezentare : ’’ În partea de nord a României, nu departe de Ucraina și Moldova, se află mânăstirea Sucevița, unul din cele mai frumoase locuri din regiunea Bucovinei, un centru istoric al Moldovei, sprijinit de munții Carpați(...) al căror pereți interiori și exteriori sunt decorați în întregime de fresce și picturi.

Iarna, când pădurile dese de primprejur sînt acoperite de ninsoare, maicile duc acolo o viață liniștită și retrasă. Iar odată cu revenirea primăverii, mânăstirea și satele se trezesc la viață și se bucură împreună, sărbătorind Învierea Domnului. "

Mânăstirea Sucevița este administrată de către Sora superioară și Stareța Mihaela Cozmei, iar de liturghie se ocupă părintele protosinghel Marcu Petcu de la aceeaşi chinovie. Potrivit preotului ,,atât timp cât va exista liturghia, atât timp va exista lumea, când nu va mai exita liturghia, când nu vom mai pomeni morții, atunci lumea va înceta să existe. Biserica nu este aici numai pentru cei vii ci și pentru cei adormiți. Așadar, marea diferență între Occident și Orient este că Occidentul a pierdut legătura sa cu strămoșii săi în timp ce Orientul păstrează legătura dintre cei vii și cei adormiți. Noi suntem cu toții uniți întru Hristos. "

Mânăstirea Sucevița este asemeni unei mici întreprinderi unde maicile se ocupă de cusutul veșmintelor preoțești, de restaurarea icoanelor dar și alte activități menite lor. Se spune că procesul de restaurare a icoanelor este unul foarte greu și poate dura ani întregi. Așadar, atelierul de iconografie de aici este foarte cunoscut și solicitat în lumea ortodoxă. Majoritatea maicilor care activează și își duc viața aici, au urmat studii în domeniu, cum ar fi teologie, iconografie sau studii legate de restaurarea patrimoniului.

Traducere și adaptare : Victoria Botnari 

https://www.arte.tv

 

 


Articole postate de același autor
1104

Polonia: Carta Drepturilor Fundamentale a UE este prea pro LGBT și mai puțin pro CREȘTINĂ

Polonia se opune din nou Uniunii Europene. De data aceasta, guvernul de la Varșovia a folosit dreptul său de veto pentru a bloca semnarea Cartei Europene a Drepturilor Fundamentale a UE. Motivul, conform Varșoviei, este acela că textul propus spre votare este prea favorabil cererilor comunității homosexuale. Polonia a acuzat faptul că acest document menționează discriminarea […]