Părintele Arsenie Boca a fost comemorat la Mănăstirea Prislop – 32 de ani de la trecerea în veşnicie

1520

Părintele Arsenie Boca a fost comemorat duminică la locul său de odihnă, Mănăstirea Prislop, la împlinirea a 32 de ani de la trecerea la cele veşnice.

A fost oficiată o slujbă de pomenire în biserica mănăstirii imediat după Sfânta Liturghie şi alta în cimitir la locul unde a fost înhumat.

Slujbele au fost oficiate de Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului, Episcopul Andrei al Covasnei şi Harghitei, de Episcopul Daniil, locţiitor al Daciei Felix şi de Arhiereul vicar Nestor Hunedoreanul al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Episcopiil Daniil, care l-a cunoscut timp de un deceniu pe Părintele Arsenie Boca, a explicat de ce îl consideră steaua fixă de pe cerul României şi al Bisericii Ortodoxe Române.

„Părintele nostru Arsenie Boca doreşte să continue jertfa sfinţiei sale pentru mântuirea noastră ca şi credincioşi ortodocşi români, ca Biserică Ortodoxă, ca ţară. De aceea, l-am numit şi-l numesc public pe părintele nostru Arsenie Boca Steaua fixă de pe cerul României, din vremurile noastre şi de pe cerul Bisericii Ortodoxe Române”.

„Steaua fixă este steaua după care se călăuzesc alte stele, după care se căluzesc cei ce merg noaptea prin deşert sau prin pustiu, cei ce navighează sau călătoresc pe mări sau pe oceane. Părintele Arsenie Boca, în viziunea mea, ca episcop care l-am cunoscut vreme de aproximativ zece ani, este steaua fixă a României”, a subliniat PS Daniil.

Demersuri canonizare

Părintele Arsenie Boca a trecut la cele veșnice în data de 28 noiembrie 1989, iar mormântul său a devenit un adevărat loc de pelerinaj pentru toți cei care l-au cunoscut și l-au preţuit.

Subcomisia sinodală pentru canonizarea sfinților români analizează propunerea de canonizare înaintată de Mitropolia Ardealului la finalul anului 2019.

Mitropolitul Ardealului a fost întrebat joi, în cadrul unei conferinţe, când va fi canonizat Părintele Arsenie Boca. Potrivit Agerpres, ierarhul a răspuns: „Ştie Dumnezeu. Noi când facem previziuni din acestea, nu am darul premoniţiei, nu ştiu. Va vrea Dumnezeu! Când vrea Dumnezeu şi când vrea şi părintele şi va fi. Noi nădăjduim”.

IPS Laurenţiu a explicat că se adună în continuare dovezi ale minunilor înfăptuite de Părintele Arsenie Boca, însă a atras atenţia că nu este cazul să se exagereze unele vorbe ale sale.

„Este adevărat că părintele a spus că nu mai merge mult, nu mai rabdă Dumnezeu mult, dar nu i-a pomenit niciodată numele lui Ceauşescu, pentru că era foarte atent cu reacţia oamenilor, cu senzaţionalul. (…) În momentul de faţă nu are nevoie de mistificările unora. Unele sunt chiar aşa mistificări, că l-a văzut unul aici şi l-a văzut şi dincolo. (…) unele sunt caraghioase, pur şi simplu caraghioase şi pe noi nu ne-au amuzat, ci ne-au întristat, deci comisia de cercetare, de canonizare a fost pur şi simplu uimită de unele afirmaţii, dar aşa sunt oamenii”.

„Dar cele bune întotdeauna au trecut peste celelalte, au răzbătut. Aşa se cerne şi rămân numai lucrurile adevărate şi folositoare”, a explicat ierarhul.

Mitropolitul Ardealului a mai afirmat că l-a cunoscut personal pe Părintele Arsenie Boca, a primit sfaturi de la el şi este convins că acesta era „un om al lui Dumnezeu”, „o mare personalitate, acest părinte duhovnicesc care a lăsat urme adânci în viaţa spirituală a credincioşilor din întreaga ţară, nu numai din Ardeal, dar mai ales din Ardeal”.

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
1074

101 ani de la naşterea Mitropolitului Bartolomeu Anania: „Hrăniți speranța cu fapte bune”

„Hrăniți speranța cu fapte bune” este unul dintre îndemnurile Mitropolitului Bartolomeu Anania de la a cărui naştere s-au împlinit vineri 101 ani. Mitropolitul, teologul, prozatorul, poetul și dramaturgul Bartolomeu Anania (din botez Valeriu) s-a născut în data de 18 martie 1921 în Glâvile, județul Vâlcea. A studiat la Seminarul „Central” din București în perioada 1933-1941. […]