Părinte, inimile nu costă!

2155

Vă voi relata o întâmplare pe care eu însumi am trăit-o acum ceva ani într-unul din pelerinajele în Ierusalim.

Am vizitat multe mănăstiri și locuri binecuvântate în care cu mare bucurie L-am găsit pe Dumnezeu, însă un lucru a atins inima mea într-un mod tare negativ. Am încercat să-mi țin mintea, să nu judec, însă nu am putut și am cerut iertare Domnului pentru asta. Am văzut acolo ce se întâmplă cu creștinismul nostru, cu Ortodoxia, care ar trebui să fie cale a iubirii și a cunoașterii lui Dumnezeu, dar pe care noi începem să o transformăm în ceva formal.

Ghidul nostru din Ierusalim era un musulman, absolvent al Facultății de Farmacie din Cluj, bun vorbitor de limbă română, așadar și, într-una din zile, pe când ne aflam la o mănăstire, călugărul care ne-a primit înăuntru, când a văzut că ghidul e musulman, l-a dat imediat afară, pe un ton tare agresiv. M-am blocat și m-am rușinat în același timp, mi-a fost rușine că fratele meu ortodox s-a purtat atât de nemilos cu un frate musulman și numaidecât în mintea mea au început să răsune vorbele Mântuitorului: „Să vă iubiți unii pe alții, așa cum Eu v-am iubit pe voi!”. Nu am înțeles cum putea să încapă: „Ieși afară!” în acest îndemn. Era o contradicție totală. I-am cerut iertare lui Rami, în numele tuturor ortodocșilor, iar el mi-a arătat că nu s-a supărat, că a înțeles.

Dumnezeu ne smerește în fiecare clipă și așa a făcut cu noi și atunci, pentru că, a doua zi, una dintre pelerinele din grupul nostru a avut nevoie urgentă de medic și de spital și nimeni dintre cei pe care îi cunoșteam acolo, frați ortodocși, nu m-a ajutat, însă musulmanul, ghidul nostru, a spus așa: „Părinte, acum sunteți inima mea, vă ajut eu, fac tot ce pot!”

Și el a fost cel care s-a ocupat de toată procedura, el a vorbit cu medicii, el a făcut tot. Mai mult, atunci când am încercat să răsplătesc efortul său, mi-a spus: „Părinte, inimile nu costă!”

Atunci s-a zdrobit în mine inima mea, nu am mai putut spune nimic, doar mi-am adus aminte de pilda samariteanului milostiv și l-am văzut în omul musulman din fața mea.

 

Pr. Visarion Alexa

Sursa: produsemanastiresti.ro


Articole postate de același autor
1053

Secretarul Mitropoliei, Prot. mitr. Vadim Cheibaș a participat la o discuție organizată de Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, cu privire respectarea normelor epidemiologice și măsurile de protecție sanitară împotriva COVID-19

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a avut o discuție cu reprezentanții celor mai importante culte religioase creștine din Republica Moldova. Principalul subiect abordat a fost respectarea normelor epidemiologice pe întreg teritoriul țării, dar și modul în care ar putea fi adaptate unele practici religioase la măsurile de protecție sanitară împotriva COVID-19. Având încredințarea ÎPS Mitropolit Vladimir, […]