Olga duce o viață dedicată îngrijirii casei și familiei ei. Când timpul îi permite strecoară printre treburile zilnice cititul și brodatul de care este pasionată sau se întoarce asupra studiului biologiei în care este licențiată. Familia ei este compusa din soț și cei trei copii: Olivia, Teodor și Emanuel.
A.O. Moldova pentru viață: V-ați dorit dintotdeauna o familie mare?
Olga Munteanu: Da. Am admirat dintotdeauna familiile cu mulți copii și mi-am dorit și eu să am mai mult de doi copii.
A.O.: Femeile care devin pentru prima dată mame au multe temeri și factori stresori. Ce a reprezentat pentru dumneavoastră un mare stres în creșterea copiilor, dar acum vă dați seama că lucrurile sunt mult mai simple decât par?
O.M.: La început, cel mai stresant și dificil era atunci când se îmbolnăveau copiii, dar cu timpul am învățat și din experiențele proprii și din literatura de specialitate care sunt mecanismele de funcționare ale corpului și acum nu mai apare panica atunci când copilul face febră, tușește sau are alte simptome care pot fi gestionate cu calm de acasă.
A.O.: Cum vi se pare că reacționează societatea față de mamele cu mai mulți copii?
O.M.: Mi se pare că reacționează pozitiv și chiar observ că sunt admirate mamele cu mai mulți copii. Cel puțin, eu având trei copii așa mă simt când sunt cu toți trei ,,în lume”.
A.O.: Ce ați face diferit în creșterea copiilor, dacă vi s-ar da o a doua șansă?
O.M.: Nu m-aș mai lăsa influențată de sfaturile nesolicitate ale celor din jur și mi-aș asculta mai mult intuiția atunci când trebuie să iau decizii importante ce țin de îngrijirea copiilor, alimentație, alăptare etc. De asemenea, aș fi mai tolerantă la greșelile copiilor, nu aș mai fi prea cicălitoare cu ei. Am înțeles că greșelile lor sunt lecțiile lor și au dreptul să greșească de atâtea ori până când își învață lecția, desigur supraveghindu-i să nu le fie pusă sănătatea și viața în pericol.
A.O.: Care este cartea dumneavoastră preferată pentru copiii?
O.M.: Le-am citit mult copiilor. Iubesc cărțile și nu am una preferată. Cât erau mai mici le citeam povești, fabule, poezii care le cultivă valori ce îi îndrumă în viață cum ar fi curajul, onestitatea, recunoștința, mărinimia, perseverența, iubirea.
A.O.: Care este rețeta dumneavoastră preferată ca o mamă care trebuie să hrănească o familie mare?
O.M.: Rețeta preferată este aceea care conține ingrediente sănătoase și necesită un timp minim de preparare. De obicei improvizez din ingredientele pe care le am la îndemână și prepar ceva potrivit atât pentru mezinul de 1,5 ani cât și pentru noi adulții. De exemplu, o rețetă super rapidă de vară ar fi un sos de roșii fără foc: câteva roșii bine coapte, un dinte de usturoi, 1/4 linguriță de busuioc uscat sau 2-3 frunze de busuioc proaspăt, un pic de sare și o lingură de ulei de măsline. Se amestecă la blender câteva secunde. Se servește cu hrișcă sau orez sau alte cereale fierte separat. În perioada rece a anului foarte des prepar supe creme din legume, simplu de preparat, variate și foarte hrănitoare.
A.O.: Care este cel mai bun lucru pe care o mama îi poate învață pe copiii săi?
O.M.: După părerea mea, o mamă, pe lângă faptul că naște și îngrijește copiii, are menirea de a-i învăța pe copii să iubească, să respecte tot ceea ce ne înconjoară, să prețuiască resursele ce ni le oferă natura și cel mai important să fie buni la suflet.
A.O.: Care este sfatul dumneavoastră pentru femeile care au copii mici?
O.M.: Un sfat pe care mi-l spun deseori și mie este “să nu se lase copleșite de treburile casnice interminabile și să le zâmbească cât mai des celor mici, fiindcă atunci când vor crește își vor aminti de chipul mamei nu de eforturile ei de a le reuși pe toate”.
A.O.: Vă mulțumim pentru interviu!
O.M.: Cu plăcere!
A intervievat: Andreea Rusanovschi
Sursa: moldovapentruviata.md