Novak Djokovic: „Înainte de a fi sportiv, sunt creştin ortodox”

4606

Novak Djokovic face parte din topul sportivilor de performanţă recunoscuţi pentru generozitatea lor. Fostul număr 1 în tenisul mondial este creştin ortodox şi nu ezită să afirme public acest lucru, scrie aleteia.org.

Sârbul Novak Djokovic a dominat sportul alb în perioada august 2014 – noiembrie 2016. Actualmente, jucătorul de tenis se află pe locul 14 în clasamentul ATP Simplu.

Invocarea lui Hristos în timpul unei întâlniri sau purtarea unei cruciuliţe în jurul gâtului sunt parte a mărturisirii credinţei lui. Convingerile sale religioase există dinaintea obţinerii celor 68 titluri, dintre care 12 turnee de Grand Slam, câștigate de la începutul carierei.

‘Acesta este cel mai important titlu al vieții mele, pentru că înainte de a fi sportiv sunt creștin ortodox’, a spus sportivul în aprilie 2011 când a primit Ordinul Sfântul Sava în gradul I din mâinile Patriarhului Irineu al Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Ordinul Sfântul Sava este cea mai înaltă distincție din Biserica Ortodoxă a Serbiei și i-a fost acordată în special pentru contribuţia sa la renovarea clădirilor religioase din Serbia, țara sa natală.

Datorită sumelor obţinute din turneele câştigate şi contractele de publicitate, sportivul este milionar. Din această poziţie, el îi sprijină pe cei defavorizaţi şi ajută în cauzele care îi sunt dragi. În decembrie anul trecut, Fundaţia sa Novak Djokovic, al cărei principal susţinător este, a contribuit cu 94.000 euro pentru renovarea unei școli din Pozega (Serbia).

Urmare a generozităţii sale, în octombrie anul trecut jucătorul de tenis a anunțat deschiderea unui restaurant în Serbia care oferă hrană gratuită celor fără adăpost și celor săraci.

‘Banii nu sunt o problemă pentru mine. Am câștigat suficient pentru a hrăni toată Serbia. Cred că merită acest lucru după sprijinul pe care l-am primit de la ei’, a declarat el la vremea respectivă.

Sportivul este un model de filantropie, întrucât este preocupat de viitorul copiilor din ţara sa unde salariul minim este situat la mai puțin de 200 euro pe lună. Opera lui caritabilă se îndreaptă în mod special către aceşti copii.

Tot pentru generozitatea sa, UNICEF l-a numit pe bună dreptate Ambasadorul Bunăvoinței în Serbia în august 2015.

‘Novak Djokovic este un adevărat campion al copiilor din întreaga lume. El demonstrează că vocile și acțiunile puternice pot face diferenţa pentru copii’, a declarat Yoka Brandt, director adjunct al UNICEF.

Credincios ortodox care şi-a petrecut copilăria într-o ţară măcinată de conflicte violente, războiul dintre Bosnia și Herțegovina a durat între 1992 și 1995, Novak Djokovic nu și-a pierdut din vedere rădăcinile, mărturisirea credinţei şi generozitatea sa fiind dovezi în acest sens.

sursa http://basilica.ro


Articole Asemănătoare
6512

Oile mananca si cea mai saraca iarba, pascand uneori pe pajisti uscate, precum si crestinii iubesc postul si mancarea cu masura

Oile si caprele inchipuie doua moduri diferite de vietuire. Astfel, in Sfanta Scriptura, crestinii sunt asemanati cu oile, datorita purtarii bune a celor din urma, iar nu cu caprele, cunoscute pentru purtarea lor incapatanata si trufasa. Vorbind ucenicilor despre Judecata de Apoi, Mantuitorul se foloseste de imaginea oilor si a caprelor, spre a inchipui pe […]

Articole postate de același autor
2033

Pe culmile progresului: Un japonez s-a căsătorit cu holograma unei adolescente

Auzindu-i probabil pe adversarii referendumului pentru căsătorie din România sau pe autorii strategiei de re-educare parentală, conform cărora familia nu este o realitate obiectivă, ci o constelație de idei, Akihiko Kondo, un japonez de 35 de ani, profesor la un gimnaziu din Tokyo, s-a „căsătorit” cu Hatsune Miku, o… hologramă. Reuters relatează că holograma ia forma unei adolescente de […]


Foto