Actualitate

A patra zi a Canonului Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala Mitropolitană din Chișinău

1834

În joia din prima săptămână a Postului Mare, la Catedrala Mitropolitană din Chișinău au răsunat din nou clopotele, chemând creștinii la rugăciunea pocăinței.

În această ultimă zi de citire a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, săvârșit de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir și slujitorii Catedralei în cadrul Slujbei Pavecerniţei Mari, numeroși credincioși au venit, să pună început bun de schimbare a vieții, în primăvara sufletului – Postul Mare.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul este în primul rând o cântare de pocăinţă care ne prezintă foarte multe exemple de oameni care şi-au recunoscut păcatele, s-au căit şi s-au întors la Dumnezeu. Deşi sunt aproape 1300 de ani de când a fost alcătuită această cântare de pocăinţă a Sfântului Andrei Criteanul îşi păstrează și astăzi, frumuseţea şi actualitatea.

Bogăţia şi profunzimea canonului reprezintă pentru credincioşi un îndemn la pocăinţă şi la meditaţie biblică. În special, sunt evocate numeroase personalităţi ale Vechiului Testament care I-au slujit lui Dumnezeu cu mult devotament; astfel, credincioşii sunt îndemnaţi să fie primitori ca Avraam, să fie răbdători ca Iov, să fie ostenitori ca Iacob pentru împlinirea cererilor pe care le au, să fie postitori asemenea lui Moise.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul se citeşte pe fragmente în prima săptămână a Postului Mare, în primele patru zile şi în întregime in miercurea celei de-a cincea săptămâni a Postului Sfintelor Paşti.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

Sursa: www.mitropolia.md


Articole Asemănătoare
2651

Sataniștii au vânat pokemoni în Catedrala Nașterea Domnului din Chișinău

Gestul celor câțiva indivizi care se declară sataniști și care au intrat recent în Catedrala Nașterea Domnului din centrul Capitalei ca să caute pokemoni constituie o încercare de a batjocori valorile creștinilor ortodocși și spațiile lor sacre. Este opinia preotului Iulian Rață, parohul Bisericii ”Sfânta Treime” din satul Lucașeuca, Orhei. *** Preotului Iulian Rață a […]

Articole postate de același autor
5061

Cum vine omul la smerenie?

Ferice de omul care-şi recunoaşte neputinţa. Fiindcă această recunoaştere i se face lui temelie şi rădăcină, şi început a toată bunătatea. Căci de ar cunoaşte cineva cu adevărat şi ar simţi propria lui neputinţă, atunci şi-ar aduce imediat sufletul din lenea care întunecă cunoaşterea, şi ca o comoară ar strânge pentru el paza. Dar nimeni nu-şi […]