Cum să reacționăm, dacă se întâmplă sa surprindem la TV o știre neonorantă despre preotul nostru?

3154

-Mass-media moderna asigura o accesare imediata a tuturor evenimentelor posibile, inclusiv a vieții private a oamenilor. Toată lumea are camere video, fie că este vorba de un telefon mobil. Tot ce se vede, este postat imediat pe Internet. Nici Biserica nu ramane deoparte. Vedem atat de multe filmari cu clerici, privind conduita lor, care nu este întotdeauna văzuta din unghiuri părtinitoare. Dumneavoastra, ca arhipastor, ce sfat ati da: cum să reacționam și ce ar trebui să facem toți – ierarhi, preoți și enoriași – atunci când astfel de lucruri se întâmplă? Ce să facem cand cineva a vazut un videoclip neonorant despre preotul lui?

Pentru noi toți este un factor educativ foarte valoros; un memento, pentru a nu uita ce responsabilitate ne apasa, ca viețile noastre ar trebui să fie o misiune permanentă. Nu trebuie să ne permitem să avem patimi si puncte slabe, ci în orice moment viața noastră trebuie să se potrivească învățăturii credinței noastre.

Preoții, sa stiti, si inainte erau vazuti de toti, așa că nimic nu s-a schimbat aici – numai ca lucrurile s-au schimbat cantitativ, adica, daca odata se auzea doar intr-un sat ca preotul nu era exemplar, fiind stiut doar de enoriașii săi, astăzi mai mulți oameni au ocazia sa vada lucruri neplăcute, li se aduc la cunostiinta.

Preotul, si nu doar preotul, ci fiecare creștin – poartă întotdeauna responsabilitatea tuturor: și a intregii sale turme, și a tuturor celorlalti crestini. Nu putem uita, nici măcar un minut, sobornicitatea Bisericii noastre. Și, ca creștini conștienți de aceasta sobornicitate, acționăm mereu asupra celorlalti. Iar ceea ce face unul dintre noi, are repercursiuni asupra tuturor – atât pozitiv, cat și negativ.

În afară de aceasta, trebuie să ne amintim, desigur, ca unele episoade individuale, unele evenimente dintr-un anumit context, nu pot vorbi despre o atmosfera generala. Deci, trebuie să le fie clar laicilor, celor din exterior: nu este vorba despre imaginea Bisericii noastre, ci despre faptul ca o persoană a căzut. Și asta se poate întâmpla oricarui om, facand parte din natura umană. Iar dacă s-a întâmplat ceva de acest gen, nu trebuie sa ne concentram pe acest lucru și în special pe acel om, sa-l punem pe un piedestal, sa-l scoatem in evidenta: trebuie să știm mereu că este vorba despre căderea unui singur om . Nu este nimic special de studiat aici. În mod similar, nu ar trebui să faceți astfel de lucruri se intampla si in alte domenii ale vieții, dar mai ales atunci când este vorba despre Biserică.

Arhiepiscopul Mark de Berlin și Germania,

Biserica Ortodoxă Rusă din Afara Granitelor, președinte al Comisiei de Drept Canonic a Conferintei Inter-Sinodale

 


Articolul Următor
Articole Asemănătoare
5794

Care sunt „părinţii” deprimării?

“Doamne şi Stăpânul vieţii mele! Duhul trandaviei nu mi-l da mie.” Ce este duhul trândăviei (akediei)? Este ceea ce se numeşte deprimare. Oamenii care nu înţeleg deloc creştinismul, care nu înţeleg deloc viaţa noastră duhovnicească, cred că religia creştină este pătrunsă pe de-a-ntregul de duhul trandaviei. Privind la monahi, care umblă în haine negre, cu […]

Articole postate de același autor
1430

Marșul pentru viață în protopopiatul Rîșcani

Cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit VLADIMIR, în Duminica a V-a din Postul Mare, la 25 martie 2018, în orașul Rîșcani s-a desfășurat Marșul pentru Viață.  Evenimentul face parte din manifestările dedicate Lunii pentru viață 2018 – “O lume pentru viață”.  Manifestarea s-a dorit a fi un apel pentru susţinerea familiei creştine, atât de provocată în contextul secularizant actual şi o […]