Ne trebuie religia în şcoală? (II)

2529

”Religia nu e o teorie, ci un mod de-a fi” (Părintele Dumitru Stăniloae).

Și atunci când oamenii nu mai cred în Dumnezeu, încep a crede în ce/cine vrei. Acestora nici nu le mai trebuie religie, unii se pronunță contra ei, alții se declară atei…

Atâta timp cât oamenii nu vor fi ajutați să ajungă la niște realități, normalități și necesități ale vieții, nici religia nu-și va găsi locul și rostul în societate.

”Religia l-a scos pe om din animalitate; i-a îmblânzit instinctele, i-a dat imboldul spre cultura sufletului şi spre progres. Religia a trezit în sufletul omului puterile gândirii, simţirii şi voinţei, a cultivat germenii vieţii spirituale şi a impus cele mai serioase preocupări asupra rostului şi destinului lumii şi al oamenilor, fără de care nu s-ar fi născut nici ştiinţa, nici arta, nici filosofia, nici progresul… Religia e matricea în care s-a zămislit cultura, făclia vieţii din care s-au aprins toate luminiţele valorilor morale şi culturale. Din religie s-au născut aşezămintele şi organizaţiile sociale care au contribuit efectiv la civilizarea, emanciparea şi ameliorarea omului…”, mărturisea părintele professor Ilarion Felea, care a avut de pătimit în temnițele comuniste din România.

Astăzi unii spun că nu mai sunt ore pentru religie, neînțelegând că dacă vor continua să sugrume această disciplină se vor pomeni că nu vor mai rămâne școli. ”Pentru că în timp ce Biserica spunea «faceți copii» ca să aveți pentru cine face școli unii spun «îi libertate, e democrație». Ce educăm, eprubete? fecundații în vitro? ce să educăm dacă nu avem copii?” (Părintele Constantin Necula).

Să-l aducem pe Hristos în școală și prin ea în societate. Altfel ne-am pierdut!

Preot Octavin Moşin


Articole Asemănătoare
2282

S-a dat start Săptămânii Tineretului Ortodox la USM

Studenţii dornici de a afla mai multe despre credinţă sunt invitaţi la discuţii de suflet în cadrul Săptămânii Tineretului Ortodox. După orele de curs sunt planificate conferinţe în cadrul fiecărei facultăţi. Despre treptele pe care le parcurgem în așteptarea Învierii lui Hristos și cum ne pregătim de Sărbătoarea Sărbătorilor – Învierea Domnului, ne invită să […]

Articole postate de același autor
2647

Maica Epistemia (Goncearenco) – sufletul care te inspiră

Frumusețea, bogăția, înălțimea spirituală sunt printre calitățile ce se văd din interior. Zilele acestea am poposit la mănăstirea Suruceni, care renaște din ruini și anonimat grație nevoitoarelor de acolo și, în special, maicii starețe Epistemia (Goncearenco), care generează atâta căldură și dragoste. Am cunoscut-o pe maica cu mulți ani înainte, eram proaspăt absolvent al facultății, […]