Actualitate

Monahii sunt pilonii care sunt chemați să sprijine lumea aceasta în încercările și căutările ei

2798

Călugăria nu este altceva decât armata de geniu a Bisericii noastre, care a fost dintotdeauna în fruntea oștii, luptând pentru apărarea Sfintei noastre Ortodoxii. Lumea creștină este precum o vie roditoare, iar monahii sunt pilonii care sunt chemați să o sprijine pe aceasta în încercările și căutările ei.

Monahismul reprezintă viața evanghelică, lucru subliniat și de Sfântul Ioan Scărarul, în definiția sa pe care o dă călugărului: Călugărul este acela care în tot locul, în toată lucrarea și în toată vremea este călăuzit numai de poruncile și cuvintele lui Dumnezeu.

Noi călugării, suntem obligați să cunoaștem Sfânta Evanghelie pe dinafară, asemenea monahilor aflați sub ascultarea Sfântului Pahomie cel Mare, pentru a avea fără încetare legile Mântuitorului nostru prezente în minte, fapt care ne permite să le împlinim cu mai multă ușurință și exactitate. Pentru că, numai cercetând Evanghelia, străduindu-ne să-i aplicăm învățăturile în faptă, în cuvânt și în gând, vom fi adevărați următori ai voii Domnului și ai tradiției ascetice și morale a Bisericii Ortodoxe.

Monahul care își întemeiază viața călugărească pe cercetarea poruncilor evanghelice, o întemeiază pe o stâncă nezdruncinată și oricare ar fi condițiile și ispitele în care l-ar plasa împrejurările vieții, el nu-și împuținează lupta duhovnicească și îl urmează pe Hristos.

Arhimandrit Siluan (Șalari)

sursa http://manastireacurchi.md/


Articole Asemănătoare
6010

Oamenii se chinuiesc pentru că au în sufletul lor nelinişte şi deznădejde

Oamenii de astăzi nu cunosc această bucurie a călugăriei. Ei cred că nu trebuie să trăieşti în lipsă, ca să nu te chinuieşti. Dacă oamenii ar gândi puţin mai călugăreşte, dacă ar trăi mai simplu, ar fi liniştiţi. Acum se chinuiesc, pentru că au în sufletul lor nelinişte şi deznădejde. „Cutare a reuşit în viaţa […]

Articole postate de același autor
5826

Cum să oferi și să primești dragostea adevărată

In primul rând, omul care iubeşte dă, vrea să dea! Pentru a da însă, pentru a da în chip desăvârşit, pentru a da fără să-i provoace durere celui care primeşte, trebuie să ştie să dea. Cât de des dăm nu din dragoste, dragoste adevărată, plină de abnegaţie, generoasă, ci pentru că atunci când dăm creşte în […]