Mitropolitul Vladimir de Înălțarea Domnului, la hramul Mănăstirii Japca

1290

Joi, 28 mai, de sărbătoarea împărătească a Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Japca din s. Japca, r. Florești, în  prezența pelerinilor.

Sfântul lăcaș, care impresionează prin stilul arhitectural deosebit, a devenit loc de pelerinaj încă de miercuri seara când a fost oficiată slujba Privegherii.

De hramul Mănăstirii, alături de Înaltpreasfinția Sa Mitropolitul Vladimir a coliturghisit un sobor de preoți și diaconi, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul de maici al Mănăstirii Japca.

La Vohodul mic, maica stareță Parascheva (Gușan), a fost avansată în gradul de egumenă și decorată de către Întâistătător cu dreptul de a purta Cruce cu pietre scumpe.

În predica de la finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Vladimir a explicat semnificațiile duhovnicești ale sărbătorii Înălțării Domnului.

”Mântuitorul Hristos s-a înălțat la 40 de zile de la Înviere, după ce i-a pregătit pe ucenicii săi, în văzul lor. Domnul Iisus s-a înălțat la ceruri în fața ucenicilor și a Maicii Domnului pentru că erau încredințați că El este Fiul lui Dumnezeu Cel înviat din morți. Înălțarea Domnului s-a făcut pentru ca Duhul Sfânt să se coboare. Noi ne înălțăm când Duhul Sfânt coboară peste noi”.

După slujbă, soborul de slujitori a oficiat un Tedeum de mulțumire pentru toate binefacerile primite, iar mai apoi ÎPS Mitropolit Vladimir s-a adresat drept-măritoarei adunări, menționând că străvechea vatră monahală Japca a fost prima mănăstire din Moldova pe care a vizitat-o împreună cu mama sa cu mulți ani în urmă. Iar astăzi, revenind aici, retrăiește aceleași momente de bucurie duhovnicească și regăsire.

Înaltpreasfinția Sa a mai amintit că Mănăstirea Japca a reușit să reziste presiunilor din timpurile prigoanei, rămânând deschisă în anii grei ai ateismului și devenind astfel un bastion al credinței. După cum a observat Mitropolitul, această vrednică tradiție este dusă cu cinste mai departe de actualele măicuțe în frunte cu maica stareță, care au grijă să păstreze bunul nume al așezământului monahal, fiind gata să primească și să aline suferința sufletească a oricărui om încercat de cumpene și năpaste.

La final, pelerinii veniți au primit binecuvântări din partea Mitropolitului Vladimir și îndemnuri duhovnicești spre o viață creștină autentică încununată cu multe  roade duhovnicești.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

Sursa: mitropolia.md


Articole postate de același autor
209

Praznicul Schimbării la Față a Mîntuitorului la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei

Vineri, 19 august 2022, de praznicul Schimbării la Față a Domnului Dumnezeului și Mîntuitorului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfinţitul Nicodim, Arhiepiscop de Edineţ şi Briceni, a oficiat Sfînta Liturghie la Catedrala „Sf. Irh. Nicolae” din Orhei, înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi. După Sfînta Liturghie a urmat slujba unui Te Deum, apoi Înaltpreasfințitul […]


Foto