Mitropolitul Gurie Grosu, comemorat în diaspora moldovenească din or. Kiev, Ucraina

3059

În ziua praznicului „Bunei-Vestiri a Maicii Domnului”, 25 martie/7 aprilie 2017, parohia moldo-română „Sf. Irh. Petru Movilă” din orașul Kiev, în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova în Ucraina, condusă de către Domnul Ambasador Ruslan BOLBOCEAN, a organizat o serie de evenimente religioase și culturale în cadrul cărora a fost marcată împlinirea celor 25 de ani de la începutul relațiilor diplomatice dintre R. Moldova și Ucraina.

Activitățile au debutat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie praznicală oficiată de către Pr. Dumitru POPESCU, parohul comunității ortodoxe moldo-române „Sf. Irh. Petru Movilă”din cadrul lavrei Pecerska din Kiev, cel care păstorește cu multă sârguință și dăruire comunitatea credincioșilor moldoveni.

Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul coral bărbătesc „GNOSIS” din Chișinău, invitați speciali la acest eveniment.

La slujba religioasă au participat credincioși originari din R. Moldova și România, stabiliți cu traiul în Kiev, dar și reprezentanți ai corpurilor diplomatice ai acestor state vecine.

La sfârșitul întâlnirii euharistice, Părintele Dumitru, a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, în care a mulțumit tuturor pentru participare și împreună comuniune liturgică în lavra Pecerska din Kiev.

Tot în aceeași zi, în cadrul sediului Ambasadei Republicii Moldova în Ucraina, a avut loc o întrunire a diasporei moldovenești din or. Kiev, la care au fost prezenți: Dl Oleg HÎNCU – Consilier (coordonator al secției consulare), Șef adjunct al Misiunii diplomatice din cadrul Ambasadei R. Moldova în Ucraina, Pr. Dumitru POPESCU, parohul comunității ortodoxe moldo-române „Sf. Irh. Petru Movilă” din or. Kiev, Dl Teofil RENDIUK, Ministru Extraordinar și Plenipotențiar, Doctor habilitat în istorie, studenți moldoveni care își fac studiile în cadrul Academiei de Teologie din Kiev, precum și credincioși ai parohiei moldovenești.

Întâlnirea a fost ghidată de către Părintele Dumitru POPESCU, care în deschidere, a salutat prezența și participarea oaspeților din Chișinău, adresând totodată mulțumiri și recunoștință personalului Ambasadei care s-a oferit a fi gazdă acestei întruniri, cât și creștinilor din diaspora pentru susținerea permanentă în toate activitățile sale pastorale.

De asemenea, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la naștere a Mitropolitului Basarabiei Gurie GROSU, Dl Serghei CRUDU, doctorand al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, România, a susținut o comunicare științifică despre personalitatea și ostenelile cărturărești și misionare ale vrednicului ierarh basarabean, Mitropolitul Gurie.

Totodată, cei prezenți au salutat și încurajat colaborarea frumoasă dintre cele două instituții de învățământ teologic superior din Cluj-Napoca și Kiev, care au realizat până în prezent un bogat schimb de experiență atât între studenții teologi, cât și între cadrele didactice din ambele instituții.

La finalul întâlnirii, participanții au luat parte la o cină oferită de către gazda evenimentului, în cadrul căreia a fost prezentat un frumos concert patriotic și de suflet din partea tinerilor Grupului coral bărbătesc „GNOSIS” din or. Chișinău, dimpreună cu tânăra interpretă din Bucovina, Sofia ROTARU.

Desfășurarea activităților a fost posibilă datorită sprijinului acordat de către: Ambasada Republicii Moldova în Ucraina, în frunte cu Domnul Ambasador Ruslan BOLBOCEAN, Părintele Paroh Dumitru POPESCU și Dl Alexandru USCATU, un bun creștin moldovean și prieten al parohiei moldovenești din orașul Kiev.

sursa http://ortodox.md


Articole Asemănătoare
1685

Circulară. 560 de la intronizarea Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare

Cu prilejul comemorării a 560 de la intronizarea Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare, Domnitor al Moldovei între 1457-1504, pe care Biserica l-a trecut în rândul sfinţilor în anul 1992, numindu-l: „apărător neînfricat al credinţei şi patriei străbune, mare ctitor de locaşuri sfinte”, îndemnăm slujitorii din cuprinsul Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove ca, în perioada […]

Articole postate de același autor
3192

Un rege african s-a convertit la Ortodoxie

Regele Tchiffi Zie Jean Gervais al poporului Krou din Coasta de Fildeş a primit recent Taina Botezului. El a fost botezat în muntele Athos de ieromonahul Dionisie de la Mănăstirea Cutlumuş şi a primit numele David, informează Orthochristian.com. Tchiffi Zae Jean Gervais este şi secretarul general al Forumului suveranilor și liderilor tradiționali din Africa, forum înfiinţat […]