Mitropolitul Gurie Grosu, comemorat în diaspora moldovenească din or. Kiev, Ucraina

2534

În ziua praznicului „Bunei-Vestiri a Maicii Domnului”, 25 martie/7 aprilie 2017, parohia moldo-română „Sf. Irh. Petru Movilă” din orașul Kiev, în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova în Ucraina, condusă de către Domnul Ambasador Ruslan BOLBOCEAN, a organizat o serie de evenimente religioase și culturale în cadrul cărora a fost marcată împlinirea celor 25 de ani de la începutul relațiilor diplomatice dintre R. Moldova și Ucraina.

Activitățile au debutat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie praznicală oficiată de către Pr. Dumitru POPESCU, parohul comunității ortodoxe moldo-române „Sf. Irh. Petru Movilă”din cadrul lavrei Pecerska din Kiev, cel care păstorește cu multă sârguință și dăruire comunitatea credincioșilor moldoveni.

Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul coral bărbătesc „GNOSIS” din Chișinău, invitați speciali la acest eveniment.

La slujba religioasă au participat credincioși originari din R. Moldova și România, stabiliți cu traiul în Kiev, dar și reprezentanți ai corpurilor diplomatice ai acestor state vecine.

La sfârșitul întâlnirii euharistice, Părintele Dumitru, a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, în care a mulțumit tuturor pentru participare și împreună comuniune liturgică în lavra Pecerska din Kiev.

Tot în aceeași zi, în cadrul sediului Ambasadei Republicii Moldova în Ucraina, a avut loc o întrunire a diasporei moldovenești din or. Kiev, la care au fost prezenți: Dl Oleg HÎNCU – Consilier (coordonator al secției consulare), Șef adjunct al Misiunii diplomatice din cadrul Ambasadei R. Moldova în Ucraina, Pr. Dumitru POPESCU, parohul comunității ortodoxe moldo-române „Sf. Irh. Petru Movilă” din or. Kiev, Dl Teofil RENDIUK, Ministru Extraordinar și Plenipotențiar, Doctor habilitat în istorie, studenți moldoveni care își fac studiile în cadrul Academiei de Teologie din Kiev, precum și credincioși ai parohiei moldovenești.

Întâlnirea a fost ghidată de către Părintele Dumitru POPESCU, care în deschidere, a salutat prezența și participarea oaspeților din Chișinău, adresând totodată mulțumiri și recunoștință personalului Ambasadei care s-a oferit a fi gazdă acestei întruniri, cât și creștinilor din diaspora pentru susținerea permanentă în toate activitățile sale pastorale.

De asemenea, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la naștere a Mitropolitului Basarabiei Gurie GROSU, Dl Serghei CRUDU, doctorand al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, România, a susținut o comunicare științifică despre personalitatea și ostenelile cărturărești și misionare ale vrednicului ierarh basarabean, Mitropolitul Gurie.

Totodată, cei prezenți au salutat și încurajat colaborarea frumoasă dintre cele două instituții de învățământ teologic superior din Cluj-Napoca și Kiev, care au realizat până în prezent un bogat schimb de experiență atât între studenții teologi, cât și între cadrele didactice din ambele instituții.

La finalul întâlnirii, participanții au luat parte la o cină oferită de către gazda evenimentului, în cadrul căreia a fost prezentat un frumos concert patriotic și de suflet din partea tinerilor Grupului coral bărbătesc „GNOSIS” din or. Chișinău, dimpreună cu tânăra interpretă din Bucovina, Sofia ROTARU.

Desfășurarea activităților a fost posibilă datorită sprijinului acordat de către: Ambasada Republicii Moldova în Ucraina, în frunte cu Domnul Ambasador Ruslan BOLBOCEAN, Părintele Paroh Dumitru POPESCU și Dl Alexandru USCATU, un bun creștin moldovean și prieten al parohiei moldovenești din orașul Kiev.

sursa http://ortodox.md


Articole Asemănătoare
1679

Comemorarea personalității vrednicului de pomenire Mitropolit Gurie Grosu, la Mănăstirea Noul-Neamț

Cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, joi, 4 mai 2017, la Mănăstirea Noul-Neamț, a avut loc Sinaxa stareților și starețelor de mănăstiri din cuprinsul Eparhiei Chişinăului din cadrul Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove. La această întâlnire au participat majoritatea superiorilor așezămintelor monahale din Eparhie. În cadrul sinaxei a avut loc comemorarea vrednicului de pomenire Mitropolit […]

Articole postate de același autor
4945

Singurul lucru pentru care omul merită să trăiască este iubirea

Singurul lucru pentru care omul merită să trăiască şi care dă sens vieţii lui este iubirea. Iubirea omenească obişnuită se deosebeşte întru totul de iubirea dumnezeiască şi nu are aceleaşi însuşiri. Ea nu este decât o umbră palidă a iubirii dumnezeieşti. Atunci când iubirea se exprimă la nivel trupesc, ea nu este iubire, ci doar […]


Foto