Misiune şi educaţie religioasă – tema Congresului Facultăților de Teologie din Patriarhia Română

2153

La Alba Iulia a avut loc, în perioada 10 – 11 octombrie 2016, cel de-al VII-lea Congres al Facultăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română.

Întâlnirea a avut tema: ,,Misiune și educație religioasă. Rolul facultăților de teologie în contextul învățământului religios”, iar la lucrări au participat delegaţii din partea celor 11 facultăţi de teologie şi a celor 4 departamente de teologie din România, ne-a transmis Pr. Prof. Dr. Mihai Himcinschi, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Delegatul Patriarhului României la întrunire a fost Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar Patriarhal. Din partea Sectorul Teologic-educațional al Patriarhiei Române au participat:  Pr. Florin Marica, Consilier Patriarhal, şi  Conf. dr. Adrian Lemeni,  Consilier Patriarhal onorific.

Această ediţie a congresului a fost organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, cu sprijinul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Alba Iuliei şi prin directa purtare de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

În deschiderea Congresului a luat cuvântul Pr. Prof. Dr. Mihai Himcinschi. Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a dat citire Mesajului de binecuvântareal Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, mesaj intitulat: Educația religioasă și teologică – formare pentru viață.

Facultățile de teologie au rolul de a cultiva vocația personală a studenților care aspiră deopotrivă la o formare academică și duhovnicească. O educație teologică autentică presupune cultivarea dimensiunii informative, dar și a celei formative: cunoașterea informațională trebuie dublată de formarea duhovnicească, fiind esențial ca teologul să-și asume și să mărturisească legătura dintre reflecția teologică și experiența eclesială. Prin urmare, suntem datori să valorificăm relația dintre știință și spiritualitate, dintre cultură și credință, evitând tendințele reducționiste, precum raționalismul și pietismul. Totodată, trebuie depășite atitudinile secularizate prin care autonomia universitară este folosită ca pretext de înstrăinare a teologiei de Tradiția și de viața Bisericii, se precizează în mesajul Patriarhului României.

De asemenea, Preasfinția Sa a dat citire cuvântului Rectorului Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Acad. Prof. Dr. Ioan Aurel Pop.

A urmat cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Irineu care a transmis un mesaj de bun venit participanților la congres.

Facultăţile de Teologie Ortodoxă sunt chemate să transmită, prin dascălii lor, Vestea Bună, adevărata Icoană a lui Hristos. Dacă dezertăm de la chemarea noastră de a ne implica jertfelnic în misiune şi în educaţie, riscăm să facem din Hristos o figură străină şi din Evanghelie o realitate fantasmatică. Parcă-L auzim pe Mântuitorul întrebându-ne tainic pe noi, discipolii Săi, pe profesorii Facultăţilor de Teologie: „Voi cine ziceţi că sunt Eu?” (Mt. 16, 15). Numai un singur răspuns se poate da pentru a mişca noua generaţie, acum la început de mileniu nou: „Tu eşti Hristos, Fiul lui Dumnezeu Celui viu” (Mt. 16, 16), a spus Înaltpreasfinţia Sa.

În continuare au luat cuvântul doamna Mihaela Maria Albu,  Prefectul Județului Alba, și domnul Prof. Dr. Daniel Valer Breaz, Rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, care au salutat inițiativa organizării acestui Congres Național de Teologie la Alba Iulia. A vorbit apoi domnul Conf. Dr. Adrian Lemeni, iar sesiunea s-a încheiat cu susținerea referatului Pr. Prof. Dr. Ștefan Buchiu, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, intitulat:Misiunea Facultăților de Teologie Ortodoxă în context contemporan.

Programul a inclus trei secţiuni de comunicări. Prima secţiune a fost dedicată dimensiunii misionare a educației religioase în contemporaneitate, cuprinzând trei referate:

 • Educaţia integrală şi formarea misionară – două obiective majore ale învăţământului teologic românesc şi ale spiritualităţii răsăritene (filocalice şi pedagogice) – Pr. Prof. Dr. Ioan Chirilă, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca;
 • Educaţia religioasă în contextul socio-cultural actual – Pr. Prof. Dr. Nicolae Chifăr, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu;
 • Părinţii Bisericii şi muzica – Pr. Prof. Dr. Vasile Stanciu, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca.

Cea de-a doua secțiune a abordat rolul facultăţilor de Teologie ortodoxă în contextul educației religioase: priorităţi, provocări şi perspective și a cuprins trei referate:

 • Învățământul teologic superior în Biserica Ortodoxă Română după 1990 – necesitate pastorală și responsabilitate misionară­ – Pr. Prof. Dr. Ion Vicovan, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași;
 • Perspective actuale privind conlucrarea teologiei universitare cu învățământul preuniversitar românesc – Pr. Conf. Dr. David Pestroiu, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București;
 • Actualitate și perspective privind educația religioasă în școala românească - Pr. Lect. Dr. Dorin Opriș, Departamentul de Pregătire Pedagogică și Didactică din Alba Iulia.

În urma prezentării mesajelor oficiale, a referatelor şi a discuţiilor, au fost formulate propuneri pentru îmbunătăţirea dimensiunii misionare a învăţământului teologic universitar.

Membrii Colegiului Decanilor au convenit ca următoarea întrunire a acestuia să se desfășoare în primăvara anului 2017, la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Valahia din Târgoviște.

sursa http://basilica.ro/

 


Articole Asemănătoare
4323

“Educaţia din perspectiva valorilor” – genericul conferinţei ştiinţifice internaţionale desfăşurate la USM

La Universitatea de Stat din Moldova au debutat joi, 13 octombrie 2016, lucrările Conferinţei internaţionale: „Educaţia din perspectiva valorilor”, aflată la VIII-a ediţie.  Evenimentul este organizat de Universitatea „1 decembrie 1918” din Alba Iulia şi Universitatea de Stat din Moldova. Peste 120 de cercetători din diverse domenii şi instituţii s-au înscris cu comunicări. Sesiunea Plenară a […]

  Articole postate de același autor
  13210

  Sf. Luca al Crimeii: când sunteţi jigniţi, smeriţi-vă şi răbdaţi în linişte

  Toţi ne ieşim din fire când suntem jigniţi, suntem gata să-l luăm de gât pe cel ce ne-a jignit: ochii aruncă scântei, faţa ni se schimonoseşte de mânie şi devine respingătoare pentru toţi cei care ne văd; mişcările devin dizgraţioase, bruşte, mâinile şi picioarele tind să înhaţe, tind să lovească; limba revarsă neînfrânată hule asupra […]