STUDIU OXFORD. Descoperire majoră: Inima pruncului bate din a 16-a zi după concepție

2273

Până în prezent se considera că primele bătăi ale inimii apar la 21 de zile după concepție. Un studiu realizat la Universitatea Oxford și publicat pe eLife în 11 octombrie 2016 a arătat că primele bătăi ale inimii apar la doar 16 zile după concepție!

Pe lângă progresul medical însemnat, descoperirea de față arată și mai mult cât de adevărată este afirmația tristă „Avortul oprește o inimă care bate”, în condițiile în care toate avorturile la cerere se fac după ce inima copilului a început să bată.

Studiul a fost realizat de cercetătorii Richard Tyser, Antonio Miranda, Chiann-mun Chen, Sean M. Davidson, Shankar Srinivas și Paul Riley de la universitățile britanice Oxford și London College and Medical School și de la fundația Wellcome Trust.

Inima este primul organ care se formează și începe să funcționeze. Ea trebuie să înceapă să bată și să pompeze devreme pentru a furniza oxigen și substanțe nutritive organismului în curs de dezvoltare. Contracțiile coordonate ale celulelor musculare specializate din inimă, numite cardiomiocite, generează forța necesară pentru a pompa sângele. Fluxul de ioni de calciu în și din cardiomiocite declanșează bătăile inimi.

Profesorul Paul Riley, care a fost conducătorul echipei care a lucrat la Departamentului de Fiziologie, Anatomie și Genetică de la Oxford, a declarat:

Noi încercăm să înțelegem mai bine cum se dezvoltă inima și, în cele din urmă, ce cauzează defectele cardiace care se dezvoltă în uter înainte de naștere și să extrapolăm aceasta la tratarea inimii la adulți.

Aflând cum începe inima să bată și modul în care pot apărea probleme în dezvoltarea inimii, suntem cu un pas mai aproape de a fi capabili să prevenim afecțiunile cardiace care apar în perioada sarcinii.

De asemenea, sperăm că această cercetare ne va ajuta să aflăm cum poate fi declanșată o nouă bătaie a unor celule musculare într-un mușchi înlocuit după un atac de cord.

Sursa: AlexandraNadane.ro


Articole postate de același autor
2153

Peste 5000 de cărţi au ajuns la Biblioteca de Carte Religioasă de la USM

Cu suportul Asociaţiei „Ortodoxia Tinerilor” din Galaţi, România, timp de un an s-au adunat peste 5 mii de cărţi religioase pentru biblioteca Universităţii de Stat din Moldova. Astăzi, preşedintele asociaţiei, Claudiu Balan, i-a înmânat părintelui Octavian Moşin, responsabil de bibliotecă, ultimele 300 de cărţi. Cărţile au fost adunate în oraşele Galaţi, Iaşi şi Bucureşti, dar […]