Întâia stareță a Voronețului a pășit în veșnicie

1301

Luni, 7 martie, în jurul orei 9:30, maica stavroforă Irina Pântescu de la Mănăstirea Voroneț a plecat din lumea aceasta. I‑au fost aproape, până în ultima clipă, maicile din obște, de care atât de mult s‑a îngrijit mereu. „Îi datorăm formarea noastră, creșterea noastră duhovnicească. Ne‑a învățat că toate se încep cu rugăciune și cu blagoslovenie și că și prin necazuri se trece tot cu rugăciune. Dumneaei s‑a rugat foarte, foarte mult toată viața. I‑a plăcut să citească la Psaltire în mod special, iar în ultimii ani, nopțile și le petrecea mai mult în rugăciune”, a spus maica Gabriela Platon, stareța Mănăstirii Voroneț.

Măicuța, cum îi spuneau toți cei care au cunoscut‑o și au apreciat‑o, a fost prima stareță de după reluarea vieții monahale la Voroneț, la 1 aprilie 1991, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, aprobată prin Hotărârea Sfântului Sinod. Fost așezământ de călugări, Voronețul a fost reînființat ca mănăstire de maici după o perioadă de pustiire de 206 ani. În cei 30 de ani de stăreție, maica Irina Pântescu a fost cea care a închegat obștea mănăstirii, a restaurat și consolidat biserica, astăzi monument înscris în lista reprezentativă UNESCO.

Stavrofora Irina Pântescu s‑a născut la 28 septembrie 1932, la Goruni-Tomești, în județul Iași. A plecat în veșnicie la vârsta de 89 de ani, după 70 de ani petrecuți în mănăstire - mai întâi la Moldovița, apoi la Voroneț.

 

Sursa: ziarullumina.ro


Articole postate de același autor
3374

De ce este nevoie de pâine și vin la pomenirea celor adormiți

Dintre lucrurile sau darurile absolut necesare pentru săvârșirea slujbei înmormântării, a parastaselor sau a pomenirilor morților, în general, și a Sfintei Liturghii, în special, fac parte și cele două elemente principale ce întrețin viața omului: pâinea și vinul. Pâinea, colacul sau prescura sunt necesare ca daruri pentru cel adormit, întrucât ele reprezintă, datorită compoziției lor, […]


Foto