Marele Sinod: ce credeti despre clericii care se opun convocarii?

2688

In ultimele ore, Mitropolitul Ilarion (Alfeiev) de Volokolamsk, a acordat un interviu publicatiei National Herald, pe marginea viitorului Sfant si Mare Sinod Pan-Ortodox. Mitropolitul Ilarion este seful Departamentului pe Probleme Externe Bisericesti al Patriarhiei Moscovei.

Intrebat despre cum sunt interpretate criticile venite din partea acelor clerici ai Greciei care se opun convocarii, la data stabilita, a Sfantului si Marelui Sinod Panortodx, si daca astfel de pozitii critice exista si in Rusia, acesta a raspuns:

"Știu că, în Biserica Ortodoxă a Greciei, ca și în celelalte Biserici locale, există o atitudine critică din partea unora dintre episcopi, clerici și laici, față de Sfantul si Marele Sinod, vizavi de modul în care au decurs pregătirile și de proiectele de document.

Nu voi evalua această critică, aici.

Din partea mea, ar fi greșit să ne amestecam în viața internă a unei alte Biserici locale. Pot spune doar că, printre episcopii, clericii și laicii Bisericii Ruse, există, de asemenea, o atitudine critică față de Sfântul și Marele Sinod.

Eu cred că critica la adresa documentelor sinodale, în cazul în care aceasta este constructiva și fondata, este complet normala. Acesta este motivul pentru care au si fost publicate proiectele de document, astfel încât fiecare membru interesat al Bisericii sa-si poata spune cuvântul asupra lor.

Mai mult decât atât, cred că cele mai importante remarci critice trebuie să fie, cu siguranță, luate în considerare și ar trebui să se facă modificările corespunzătoare, în documente, pentru momentul in care acestea vor fi discutate în cadrul Sinodului. Acest lucru este vital, dacă dorim ca documentele sinodale să fie acceptate, astfel încât, in cele din urma, ele sa nu fie respinse de poporul lui Dumnezeu.

Numai acceptand aceasta, putem judeca dacă acest mare eveniment a avut succes sau nu, pentru ca Enciclica Patriarhilor Răsăriteni din 1848 stipuleaza că: 'aparator al evlaviei, este insusi trupul Bisericii, chiar și oamenii înșiși, care doresc ca închinarea lor religioasă să fie mereu neschimbata și asemenea celei a părinților lor'".

sursa http://lonews.ro/


Articole Asemănătoare
24753

Ce dobândim dacă participăm la slujba Sf. Maslu

Este adevărat că, unui om bolnav, nu trebuie să-i facem Sf. Maslu, deoarece moare? Dumnezeu ne învaţă: „Precum este adevărat că Eu sunt viu, tot aşa este de adevărat că Eu nu voiesc moartea păcătosului, ci ca păcătosul să se întoarcă de la calea sa şi să fie viu“. Sf. Maslu nu conţine nici o […]

Articole postate de același autor
1732

Prăznuim astăzi omorârea morții și începutul unei alte vieți, veșnice!

Ce am sărbătorit? Am serbat că Iisus Hristos a înviat, serbăm biruința, bucurându-ne ca vrăjmașul a fost învins, moartea a fost omorâtă, iadul s-a zdrobit, zapisul nostru de condamnare a fost rupt (Col.2,14), am fost grațiați (In.1,16). Suntem fericiți că însuși Împăratul nostru ne-a îndemnat să ne bucurăm și să nu ne mai temem (Mt.28,9-10). […]