Actualitate

Mănăstirea Sucevița într-un reportaj Arte TV: Pe zidurile ei este pictată istoria omenirii, povestea binelui și răului

161

Pe canalul Arte Family este difuzat un reportaj realizat la Mănăstirea Sucevița din județul Suceava. Realizatorii explică în detaliu însemnătatea culturală și istorică a locului, dar și aspecte legate de viața spirituală.

Ortodoxia e plină de simboluri, spun ei, iar pereții mănăstirii prezintă istoria umanității și povestea binelui și răului din interiorul fiecărui om.

Filmul prezintă succesiunea anotimpurilor la mănăstirea bucovineană, reperele spirituale și teologice esențiale după care se ghidează comunitățile ortodoxe, pictura deosebită a monumentului inclus în patrimoniul UNESCO, precum și ascultările monahiilor și viața cotidiană a credincioșilor din zonă.

„Pereții exteriori ai acestor mănăstiri sunt aproape în întregime acoperiți cu fresce. Iar dintre toate mănăstirile fortificate din Bucovina, cea mai frumoasă, cea mai reușită și cea mai bine conservată este Sucevița”, afirmă naratorul reportajului.

„Rugăciunea este nucleul vieții monahale. Nimic nu este mai important pentru monahii.”

Suntem una în Hristos

Chiar de la început, duhovnicul mănăstirii, Arhim. Marcu Petcu, le explică reporterilor viziunea ortodoxă cu privire la unitatea întregii umanități dincolo de spațiu și timp.

„Atâta timp cât vor mai exista călugări și va exista liturghie, va exista și lumea. Când nu va mai fi liturghie, nu va mai fi pomenirea morților, atunci lumea va înceta să existe”, spune duhovnicul.

„Biserica nu este numai pentru cei vii, ci și pentru cei adormiți. Diferența dintre Occident și Orient este că Occidentul a pierdut această legătură cu strămoșii din vechime, în timp ce în Orient am păstrat această comuniune vie cu cei care au adormit. Suntem cu toții una în Hristos”, spune Arhim. Marcu Petcu.

Anul liturgic și gospodăresc urmează anotimpurile

Filmul prezintă atelierele de pictură și broderie ale mănăstirii, tehnica de pictură în frescă și particularitățile planului iconografic de la Sucevița, precum și viața unei familii de credincioși din Ciumârna, o localitate din apropiere, care muncesc și trăiesc în ritmul anotimpurilor.

„În munții Bucovinei, țăranii au înțeles de mult timp că anul liturgic, organizat în jurul celor mai importante momente din viața lui Hristos, urmează și cele patru anotimpuri”, constată realizatorii.

Pătrunderea în universul lor le oferă reporterilor prilejul de a prezenta tehnica ouălor încondeiate, care se transmite de la o generație la alta. E mai bine ca fetele din casă să o practice decât să stea pe telefonul smart, explică Lăcrămioara, mama lor.

Crâmpeie de viață monahală

Maica Ghid de la Mănăstirea Sucevița explică, de asemenea, și specificul icoanei ortodoxe: spre deosebire de tabloul religios, aceasta nu se concentrează pe trăsăturile exterioare, materiale, ci se referă la viața interioară, spirituală, facilitându-ne accesul la persoane – Sfinții – cu care altfel ne-ar fi mai greu să ne conectăm.

Documentarul urmărește viața la mănăstire din miezul iernii și până în primăvară, în noaptea de Înviere.

Filmările fiind făcute în 2018, reportajul oferă și o surpriză plăcută, prezentându-l în câteva cadre și pe vrednicul de pomenire Arhiepiscop Pimen al Sucevei și Rădăuților, venit în a doua zi de Paști la Mănăstirea Sucevița.

Un ospăț spiritual

Realizatorii reportajului „România, frumusețea sacră a mănăstirilor pictate” au petrecut două anotimpuri alături de maicile de la Mănăstirea Sucevița. Foto credit: MedienKontor / Vincent Froehly

Reporterii asistă la masa de Paști a unei familii de mireni, dar și la masa de Paști a monahiilor, pe care o descoperă frugală, fiindcă în mănăstire nu se consumă carne. „În tăcere, monahiile o ascultă pe una dintre ele citind din Sfintele Scripturi”, relatează naratorul.

„Dacă știu să se mulțumească cu puțin, există o hrană de care măicuțele ortodoxe nu se satură niciodată: hrana spirituală, rugăciunile, icoanele și frescele mănăstirii.”

„Chiar și o viață întreagă în mănăstire nu ar fi suficientă pentru a absorbi tot ceea ce este de văzut aici, această formidabilă abundență de imagini care sunt redescoperite constant și care întăresc credința sau – poate pentru unii – îndoiala: sub privirea atentă și severă a lui Hristos Pantocrator, pe acești pereți este pictată istoria omenirii, povestea binelui și a răului care se află pentru totdeauna în interiorul fiecărui om”, încheie realizatorii.


Documentarul este disponibil pentru vizionare până în 16 martie 2025.

Foto credit: MedienKontor / Vincent Froehly

Sursa: basilica.ro


Articole postate de același autor
1072

De sărbătoarea „Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae”, ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit la biserica „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, Moscova

Sâmbătă, 22 mai 2021, De sărbătoarea „Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae”, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove, a săvârșit Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, Moscova (Храм Троицы Живоначальной в Конькове), unde recent a fost instituită Reprezentanța Bisericii Ortodoxe din Moldova. Alături de Întâistătătorul […]