Actualitate

Mănăstirea Hirova și-a serbat hramul în ziua prăznuirii Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul

1465

„Al răbdării stâlp ai fost, râvnind părinţilor celor mai dinainte, cuvioase; lui Iov întru patimi, lui Iosif întru ispite şi vieţii celor fără de trup, tu fiind în trup, Sfinte Simeon, părintele nostru; roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.”

În ziua prăznuirii Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul, la 14 septembrie 2020, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar al Mitropoliei Chişinăului şi al Întregii Moldove, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Hirova.

În dimineața zilei Ierarhul a fost întâmpinat de părintele Duhovnic-administrator Irinarh și primarul s. Neculăieuca, dna Violeta Bîscal. La eveniment a fost prezent dl Dinu Țurcanu, Președintele raionului Orhei.

În această zi îl prăznuim pe Sfântul Simeon Stâlpnicul, care este ocrotitorul ceresc al acestui așezământ monahal. Potrivit lui Teodoret al Cirului, Sfântul Simeon Stâlpnicul este adevăratul iniţiator al stâlpniciei. Practica ascetică pe care a îmbrăţişat-o a fost una inedită. A început să înalţe o serie de stâlpi, în vârful cărora, expus capriciilor vremii, a dus o viaţă de rugăciune. Treptat, stâlpii pe care i-a ridicat au fost din ce în ce mai înalţi, ultimul stâlp, în vârful căruia a rămas până la sfârşitul vieţii, având 16 m înălţime.

Totodată, astăzi prăznuim și momentul începutul noului an bisericesc: „Sosit-a intrarea anului, care ne cheamă să cinstim pe cei ce o luminează pe ea”, şi cere de la Hristos: „…Doamne, binecuvântează lucrurile mâinilor Tale şi ne învredniceşte pe noi, cu folos a trece crugul anului”.

La cadrul Sfintei Liturghii, Ierarhul Orheiului a adresat un cuvânt de învățătură către cei prezenți. „Victoria îi însoţeşte pe luptătorii de partea lui Hristos, chiar după ce ei mor“, nota biograful Sfântului Simeon. Nevoinţele sale, îmbinate cu rugăciunea,  îi vor face și pe mulți alții să-i urmeze exemplul, ducând mai departe această formă de asceză. Nu e neapărat să urmăm nevoințelor Sfântului Simeon, putem să-i urmăm în dragoste și credință, putem să-i urmăm curajul de a rămâne alături de Hristos, care nu ar fi greutățile și încercările vieții. Nu putem fi cu toții stâlpnici și nici monahi, dar putem și trebuie să fim creștini adevărați, nu doar să ne declarăm asemenea”, a menționat Preasfinția Sa.

În continuare a fost oficiat un Te Deum în cinstea sărbătorii, iar PS Siluan i-a felicitat pe toți cu prilejul hramului așezământului monahal.

În încheiere a rostit un cuvânt de mulțumire și de felicitare dna Violeta Bîscal, mulțumindu-i Ierarhului Orheiului pentru vizită și binecuvântarea arhierească și rugăciunea înălțată în comun.

Sursa: manastireacurchi.md


Articole postate de același autor
29614

Limbajul lumânărilor care se aprind în biserică

Aprinderea lumânărilor are pentru creștini semnificații profunde. Lumina lor îi veghează atât pe cei vii, cât și pe cei plecați în lumea de dincolo. Iată care este ritualul, dar și limbajul lumânărilor care se aprind în biserică. Când mergeți la biserică aprindeți lumânări în fața icoanei Mântuitorului, a Maicii Domnului, a Sfântului Arhanghel Mihail și […]