Marșul pentru viață 2022, organizat sâmbătă, 26 martie 2022, la Chișinău de Asociația Moldova pentru viață, a adus împreună numeroase mame creștine și pe copiii lor. Participanții au celebrat darul vieții și au promovat nevoia de implicare în sprijinul mamelor în dificultate și al copiilor nenăscuți ai acestora.
Marșul s-a desfășurat pe următorul traseu: Spitalul Clinic municipal nr. 1 – IMSP (Str. Melestiu 20) – Viaduct – Str. Ciuflea – Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – Piața Marii Adunări Naționale.
La punctual terminus a avut loc concertul caritabil Live for Life. Au cântat Oltea Boldureanu, coordonatoarea proiectului Școala Familiei Chișinău, și corul de copii al Studioului de talente Lollipops Moldova, coordonat de Angela Cațăr.
Din partea Mitropoliei Basarabiei a participat Părintele Arhidiacon Constantin Olariu, Consilier la Sectorul Comunicare, Media și Relații Publice.
„Sunt opt ani de când activitățile din Luna pentru viață organizate în comunitățile locale au început să se extindă datorită dragostei, efortului și perseverenței oamenilor frumoși care au această conștiință a binelui – fiecare viață este un dar”, a transmis Nadejda Usatîi, Președinta Moldova pentru viață.
„Suntem invitați să ne asumăm angajamentul pentru fiecare viață ascunsă sub altarul inimii mamei. Această lucrare a binelui va pacifica viața noastră prin lumina, prin bucuria, prin zâmbetul pe care fiecare copil o aduce în lume”, a adăugat ea.
„La Marșul pentru viață 2022 de la Chișinău, majoritatea participanților au fost tineri. Ne bucurăm de hotărârea lor în a sprijini femeile însărcinate și copiii, familia și societatea, cu conștiința că viitorul cu adevărat echitabil, echilibrat, luminos se construiește pas cu pas, cu fiecare viață, cu fiecare om”, a mai spus reprezentanta asociației organizatoare.
Luna pentru viață 2022 continuă marți la Chișinău cu un atelier online de povești pentru copii care va fi susținut de scriitoarea și ilustratoarea Veronica Iani.
Marșul pentru viață este o mișcare apolitică și non-confesională deschisă pentru participanți de orice religie sau orientare politică. Organizatorii sunt la nivel local, iar tema este comună, aceeași în România și Republica Moldova. Mișcarea propune măsuri concrete de sprijin pentru femeile în criză de sarcină și pentru copiii lor nenăscuți.
Printre măsurile propuse se numără instituirea, după a 14-a săptămână de sarcină, a unei indemnizații pentru femeia însărcinată, prin extinderea indemnizației pentru creșterea copilului și în timpul ultimelor luni de sarcină; acordarea unei indemnizații minime și femeilor care nu au lucrat în ultimele 12 luni înainte de naștere; înființarea de centre de sprijin pentru femeile însărcinate; legiferarea începerii procedurii de adopție din timpul sarcinii și a adopției deschise și valorizarea, în societate, a tuturor celor implicați în adopție.
Sursa: basilica.ro